Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

S vill klämma åt privata vårdgivare

Nästan hälften av den svenska primärvården drivs av privata vårdgivare och för många av dem kommer vårdmomsen att skapa stora problem. Kompetensförsörjningen blir lidande i ett läge när det redan är svårt att rekrytera vårdpersonal i många delar av landet och tillgängligheten för patienterna försämras.
Publicerad 3 juni 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skatteverket ålägger efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen privata vårdföretag 25 procents moms från och med första juli i år.
Skatteverket ålägger efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen privata vårdföretag 25 procents moms från och med första juli i år.Foto: Johan Nilsson/TT

Skatteverket ålägger efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen privata vårdföretag 25 procents moms från och med första juli i år. Det leder till olika villkor för offentliga och fristående vårdgivare och ger privata vårdgivare ett skattepåslag som kommer att riskera vårdverksamhet runtom i hela landet. Privata vårdgivare inom sjukvård, tandvård, omsorg får extra kostnader som de inte får dra av och som det inte finns marginaler för. Nästan hälften av den svenska primärvården drivs av privata vårdgivare och för många av dem kommer vårdmomsen att skapa stora problem. Kompetensförsörjningen blir lidande i ett läge när det redan är svårt att rekrytera vårdpersonal i många delar av landet. Tillgängligheten för patienterna försämras.

I Januariöverenskommelsen står det att ”konkurrensneutralitet ska råda mellan offentliga och fristående vårdgivare”. Socialdemokraterna ser väl ändå nu en chans att klämma år privata vårdgivare.

Annons

Skatteverkets tolkning av momsreglerna är långtifrån självklar. Överklaganden har gjorts.

Skatteverket borde inte tillämpa sin tolkning av lagen under rådande omständigheter. Råder det missförstånd och oklarheter måste den lagstiftande församlingen det vill säga riksdagen ändra lagtexten så att konkurrensneutralitet alltid råder mellan offentliga och privata vårdgivare.

Gustav Nilsson Regionpolitiker (M)

Annons
Annons
Annons
Annons