Debatt

S: regionstyret har havererat

Debatt Artikeln publicerades
Det är minst sagt bedrövligt att en oenig regionstyrelse med ordförandens utslagsröst såg till att Lars Almroth inte fick fortsätta, skriver Christina Mattisson (S).
Foto: Staffan Lindbom
Det är minst sagt bedrövligt att en oenig regionstyrelse med ordförandens utslagsröst såg till att Lars Almroth inte fick fortsätta, skriver Christina Mattisson (S).

Måndagen den 20 maj havererade det nya politiska styret i Region Blekinge. Det som hände sen blev om möjligt ännu mer märkligt, och häpnadsväckande. Och det är inte över än.

Att fyra allianspartier och tre SD-politiker sparkade sjukvårdsdirektör Lars Almroth har satt Blekinge och sjukvården på en karta som ingen annan vill vara på.

Sjukvårdspersonal, medarbetare, verksamhetschefer, fackliga organisationer. Patienter och medborgare. Fortfarande vet ingen varför sjukvårdsdirektören Lars Almroth plötsligt och omedelbart skulle bort. Minoritetsstyret har konsekvent vägrat att ge några som helst förklaringar till sitt beslut. Det har talats om ”bristande förtroende” men inte vad bristen består av.

Inte heller regionstyrelsen, som formellt är sjukvårdsdirektörens arbetsgivare, har fått veta varför. Efter drygt tre timmars diskussion på mötet i onsdags bakom stängda dörrar, var det fortfarande lika obegripligt varför Almroth inte skulle få fortsätta.

Det blev heller inga besked om hur kostnaden för avsättningen av Almroth, på drygt 5 miljoner, ska finansieras. Även det är ett märkligt agerande från allianspartierna, som när de tog på sig ansvaret att styra i minoritet också tog på sig ansvaret för regionens ekonomi.

Det är upprörande att allianspartierna med stöd av SD utan ett enda konkret skäl och med ordförandens utslagsröst sagt upp en ytterst kompetent sjukvårdsdirektör. Det är en uppseendeväckande tondövhet och arrogans. Inte bara mot övriga partier utan främst, och det är ännu mer upprörande, gentemot alla de medarbetare och chefer som reagerat, protesterat och uttryckt sitt starka stöd och förtroende för Almroth. Alla har ställt frågor om varför, men svaren ekar tomt. Och nu står Blekinge utan hälso- och sjukvårdsdirektör och sjukvårdspersonalen har förlorat en uppskattad och respekterad chef och ledare.

Det allianspartierna kallar politisk styrning har lett till kaos och förvirring och en personal som känner vanmakt. Det är en fullständigt ohållbar situation och det är minoritetsstyrets agerande som orsakat den. Och detta sker samtidigt som vi är i en situation som kräver ett tydligt ledarskap för att lösa gemensamma utmaningar kring arbetsmiljön, bemanning och kompetensförsörjning.

Även SD måste ta ansvar för det tillstånd som råder. Man kan inte å ena sidan uttala stöd för sjukvårdsdirektören och sedan inte delta i beslutet. SD:s agerande blir dessutom än mer komplicerat eftersom Alexander Wendt, när vi ställde krav på öppet möte, hänvisade till att ärendet om Almroth var ett myndighetsbeslut. Vid myndighetsbeslut måste alla enligt lagstiftningen delta i beslutet. Därmed borde ordföranden alltså krävt att även SD deltog.

Det spekuleras om en dold agenda som förklaring till att SD gick allianspartiernas ärende, och att vi nu kommer få se ett tydligare samröre mellan de fyra allianspartierna och SD. Beskedet att regionstyrelsen ordförande Wendt (M) lämnar politiken kan vara ett tecken på det. Det är i så fall en skrämmande utveckling, men vi som största oppositionsparti kommer att ta även den fajten.

Vi socialdemokrater ville att Lars Almroth skulle fortsätta. Vi är övertygade om att Almroths ledaregenskaper behövdes i framtidens hälso- och sjukvård. Det är minst sagt bedrövligt att en oenig regionstyrelse med ordförandens utslagsröst såg till att det inte blev så.

Christina Mattisson
, regionråd och gruppledare för S i Region Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.