Debatt

Rör inte de auktoriserade tolkarna i Region Blekinge!

Debatt Artikeln publicerades
Förslaget är riktat mot de allra svagaste, de som redan har upplevt flykt, krig och förföljelse.
Foto: Karin Tengby / Röda Korset / TT
Förslaget är riktat mot de allra svagaste, de som redan har upplevt flykt, krig och förföljelse.

Skulle SD:s förslag gå igenom, leder det till stor risk för missförstånd och felbedömningar och i värsta fall till livsfara. Man försöker göra livet så besvärligt som möjligt för alla nyanlända. Om inte det är diskriminering och rasism, så vet inte jag vad de orden betyder.

Sverigedemokraterna har lagt ett förslag i Region Blekinge att personer som vistats I Sverige mer än två år, ska få betala för tolkning i samband med vårdbesök. Det vore fel av tre skäl.

Det äventyrar patientsäkerheten

Det försämrar arbetsmiljön för personalen

Det institutionaliserar diskriminering

Jag har jobbat på en vårdcentral i länet och arbetat mycket via auktoriserade tolkar, både på plats och via telefon. För att ställa rätt diagnos och ge rätt råd och behandling, måste man som personal kunna vara trygg i att man får rätt information. Uppfattar man fel, kan det bli direkt farligt för patienten om hen till exempel tar fel läkemedel, eller inte alls. Inom vården undviker vi att använda anhöriga som tolkar. Det är inte säkert att det blir en objektiv tolkning. För vem vill berätta allt så att barn, make, maka, svärföräldrar eller annan hör?

Utan tolk, blir det mycket svårare och tar mycket längre tid att hjälpa en patient. Trots teckenspråk, bilderböcker, dockor, rita och peka, kan du aldrig vara säker på att du eller patienten har förstått rätt. Det är ångestskapande att vara ute på ett gungfly. Det är en sak att klara av ett "vardagssamtal" på ett nytt språk, det är något helt annat att förklara kroppsliga processer eller sitt psykiska mående.

Det här är en patientgrupp som inte har råd med några extrautgifter. Skulle förslaget gå igenom, leder det till stor risk för missförstånd och felbedömningar och i värsta fall till livsfara. Förslaget är riktat mot de allra svagaste, de som redan har upplevt flykt, krig och förföljelse. Framförallt kvinnor skulle drabbas.

Att SD har en egen agenda är väl känt vid det här laget. Många konkreta förslag, både på kommunalt och regionalt plan går ut på att attackera allt som är "icke-svenskt". Man försöker göra livet så besvärligt som möjligt för alla nyanlända. Om inte det är diskriminering och rasism, så vet inte jag vad de orden betyder.

Christina Björkman

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.