Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Replik: Gräsrötterna måste vakna och rädda klimatet!

Replik till Hanna Westrén (S) och Magnus Manhammar (S) debattartikel ”Klimatet kan inte vänta” i BLT den 23 april.
Publicerad 3 maj 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
All beteendeförändring åt ett klimatsmart liv gynnar din och allas hälsa.
All beteendeförändring åt ett klimatsmart liv gynnar din och allas hälsa.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debattförfattarna skriver att ”Genom januariavtalet kan vi nu satsa på miljöpolitiken igen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen tillför rejäla resurser för klimatinvesteringar som gör skillnad” och ” Bara genom att offensivt satsa på omställning till ett hållbart och fossilfritt samhälle kan vi ta ansvar för kommande generationers livsmiljö och för tillväxt i hela Sverige”. I artikeln finns exempel på satsningar som skall ge Sverige jobb tillväxt och ett bättre klimat.

Att en bred januariöverenskommelse mellan S, MP, L och L och en intention till att förbättra klimatet finns är bra, men det räcker inte. I januariöverenskommelsen saknas en fördelningspolitisk plan kring hur kostnaderna för en omställning till ett hållbart samhälle skall fördelas. Risken är att vi får fenomenet ”de gula västarna ” även i Sverige om landsbygd och resurssvaga grupper drabbas av högre kostnader på grund av ändrad klimatpolitik.

Annons

I artikeln står att klimatet är vår tids ödesfråga. Det har vi hört de flesta partiledare säga många gånger. Men vad har hänt? Inga verksamma åtgärder har vidtagits. Trots de vackra orden minskar inte utsläppen av växthusgaser i Sverige eller utomlands orsakade av oss svenskar. Slutsats: Det går inte att passivt vänta på att politikerna skall vakna och ge en tydlig styrning som ger ett hållbart samhälle. Det är vi gräsrötter som måste vakna och förstå vad som håller på att hända med vår planet. Björn Wiman, kulturchef på DN uttryckte det på ett bra sätt. ”Politiker har inte klimatångest, de har samhällsförändringsångest”. Man söker trycka in klimatpolitiken i partiprogrammet och i partiets ideologi och bortser från att det borde vara tvärtom för att vår planet skall räddas.

Klimatsituationen ger oss tydliga besked kring vad som behöver göras. Vi vet vad som behöver göras. Genom att vi på gräsrotsnivå engagerar oss i klimatfrågan och genom att vi genomför beteendeförändringar ställer vi krav på politiker och möjliggör för dem att förändra politiken till en hållbar utveckling. De behöver då inte vara så rädda för att tappa röster om vi visar att vi vill ha en förändring.

Det finns mycket att göra på gräsrotsnivå inom konsumtion, transporter, mathållning och boende. Du kan engagera dig i kommunens och regionens klimatpolitik, Börja diskutera klimat frågan med vänner och bekanta. Gå med i föreningar som arbetar för ett hållbart liv. Rösta med klimatet i fokus i EU-valet. Kan vi ta oss ur vår egen komfortzon och börjar tänka på vilka beteendeförändringar vi vill göra genererar det ännu fler tankar kring vad vi kan göra. Vår omgivning smittas också om vi ändrar vårt beteende till ett mer hållbart liv. Snöbollen kommer i rullning. All beteendeförändring åt ett klimatsmart liv gynnar din och allas hälsa. Sverige som är ett rikt land har möjlighet att visa att välstånd och klimatvänlig politik kan gå hand i hand.

Mia Olsson Engman

Christer Engman

Annons
Annons
Annons
Annons