Debatt

Regionalliansen: Vi har ett förändringsmandat

Debatt Artikeln publicerades
Alexanders Wendt (M), regionstyrelsens ordförande, skriver tillsammans med gruppledarna för C, L och KD om varför Lars Almroth fick sluta som hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: Johanna Rundgren
Alexanders Wendt (M), regionstyrelsens ordförande, skriver tillsammans med gruppledarna för C, L och KD om varför Lars Almroth fick sluta som hälso- och sjukvårdsdirektör.

På kort sikt kan förändringar upplevas som tuffa, men vi är övertygade om att våra reformer på lång sikt är bäst för Blekinge.

I höstens val gjorde Alliansen det ”omöjliga”. Vi bröt ett nästan hundraårigt socialdemokratiskt styre i Blekinge och vann valet. Blekingeborna visade tydligt att man önskade förändring.

Vi sätter alltid våra löften till väljarna främst och håller vad vi lovar. Alliansen gick bland annat till val på att:

- Medarbetarna ska ha en god arbetsmiljö. Personalen är vår viktigaste resurs för en trygg och tillgänglig vård.
- Sätta patienten i centrum. Blekingeborna ska ges en god hälso- och sjukvård. Vård ska ges när den behövs.
- Erbjuda god vård i tid för ökad tillgänglighet oavsett var i Blekinge man bor.
- Ta ansvar för skattebetalarnas pengar med en hållbar ekonomi och budget i balans.

Alliansens uppgift är inte att förvalta, vår uppgift är att förändra. För att ovanstående löften ska genomföras krävs det kompetenta och duktiga tjänstemän inom regionen som är beredda på att förverkliga de beslut som fattas. I en politiskt styrd organisation, som Region Blekinge är, krävs ett ömsesidigt förtroende mellan den politiska ledningen och ledande tjänstemän.

Som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge har man bland annat ansvar för att nå budget i balans, ansvar över personalens arbetsmiljö och ansvar för att politiskt fattade beslut verkställs. Trots upprepad dialog mellan politisk ledning och direktören i fråga har inte detta lett till önskade förändringar. Detta har nu lett till att det inte längre finns det förtroende som behövs för att samarbetet ska fungera med den politiska ledningen.

Att Socialdemokraterna så tydligt driver en politisk kampanj mot alliansen i frågan om val av cheftjänstemän är ett tydligt tecken på att de fortfarande inte accepterat valresultatet. Socialdemokraterna försöker desperat framstå som fortsatt relevanta på före detta hälso- och sjukvårdsdirektörens bekostnad genom ett drev som dessutom skadat organisationen och varumärket Region Blekinge.

Alliansen fick ett tydligt förändringsmandat av Blekingeborna. För att Region Blekinge ska nå upp till den vårdkvalitet och ekonomisk stabilitet som vi lovat våra väljare krävs det förändringar. På kort sikt kan förändringar upplevas som tuffa, men vi är övertygade om att våra reformer på lång sikt är bäst för Blekinge. Det är också det mandatet vi fått av Blekingeborna.

Alexander Wendt (M), 
gruppledare Region Blekinge

Lars Karlsson (C), gruppledare Region Blekinge

Erik Lindborg (KD), gruppledare Region Blekinge

Nils Ingmar Thorell (L), gruppledare Region Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.