Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Politiker, här är lösningen på bemanningsproblemen inom vården

I årtionden har Blekingesjukhusets företrädare påtalat bemanningsproblemen och den allt större vårdtyngden, men de har uppenbarligen talat för döva öron. Bland annat måste hyrpersonal och den administrativa tyngden bort.
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bristen på bemanning är inget nytt och kan delvis förklaras med följande: Koncernledningen har trots återkommande redogörelser under många år från sjukhusledning inte varit lyhörd för de behov som har funnits avseende bemanning. Undermålig utbildning hos ledande tjänstemän och politiker och ointresse/ovilja (?) att förstå att rusta för framtiden har fått de konsekvenser som vi nu ser. Hur svårt kan det vara att förstå att de som anställdes under 1970- och 80-talen går i pension i början av 2000-talet? Sjukvården har inte fått möjlighet att kontinuerligt fylla på med yngre medarbetare utan vårdverksamheten har bara ålagts att effektivisera och spara. Det har legat som ett mantra över sjukvården, men har saknats totalt inom administrationen. Andras tillkortakommanden och misstag/underlåtenhet får nu Lars Almroth försöka komma till rätta med.

Hyrpersonal inom sjukvård borde vara förbjudet. All akademisk utbildning är för svenska medborgare avgiftsfri i Sverige, så även för läkare och sjuksköterskor. Studentlitteratur och boende får finansieras genom lån. Mot den bakgrunden är det egoistiskt att vända den skattefinansierade sjukvården ryggen för att arbeta när det själv passar en. Samhället och skattebetalarna har all rätt att kräva kontinuitet och tillgänglighet. Dock är det självklart rimligt att det skall ske till adekvata löner och möjlighet att ta ut sammanhängande semester.

Annons

Att utbilda sig inom ett yrke inom vården innebär att arbeta kvällar, helger, röda dagar och nätter. Det kan också innebära vid bemanningssvårigheter att det bara finns möjlighet att få 2-3 veckors semester tillsammans med familjen. Då är det i högsta grad egoistiskt och omoraliskt att genom lagstadgad föräldraledighet se till att man får kanske 5-8 veckors ledighet under sommaren.

Många sjuksköterskor har av olika anledningar hamnat inom administrationen, vare sig man klarar av uppgifterna eller ej. Men det har varit lukrativt och garanterat 4-5 veckors sammanhängande sommarsemester samt kontorstid. Kan man inte arbeta som sjuksköterska/avdelningschef/verksamhetschef inom sitt verksamhetsområde är det mest rimliga att man i första hand omplaceras någon annanstans och enligt den utbildning man har. Hur många sjuksköterskor arbetar inom olika former av IT/administration?

Administrationen – denna gigantiska koloss i lilla landstinget/region Blekinge! Den verkar ha vuxit helt ohämmat genom åren. Har den varit granskad eller reviderad? Har den underlättat för vårdverksamheten? ”Arbetar hemma” heter det visst ibland. Arbetar hemma med vad? Som offentligt anställd är det ett anständighetskrav att man är tillgänglig fysiskt på sitt arbete alla vardagar kontorstid med undantag för konferenser, utbildning eller sjukdom. Skall regionledningen åtnjuta något som helst förtroende framöver bör en rejäl oberoende granskning av administrationen göras med det snaraste. Lönesättningen inom administrationen kontra sjukvården måste också granskas.

Tack alla sjuksköterskor och läkare som har förstått vad ni betyder för en av samhällets absolut viktigaste hörnstenar. Ni gör ett fantastiskt arbete vilket bör premieras på bästa sätt!

Signatur: XY

Annons
Annons
Annons
Annons