Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

”Onödigt utpekande om skyltsabotage”

Insinuera inte att motståndarna till Kilströms kaj har vandaliserat reklamskylten. De har respekterat de demokratiska formerna.
Publicerad 15 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Skylten, som ska ge sken av att osäkerheterna runt skrytbygget på Kilströmskajen är avklarade, trots många osålda lägenheter och oklarhet om föreningens framtida ekonomi, har vandaliserats. Jan Lennartsson (M), aktiv politiker i många byggnadsfrågor, tycks insinuera att motståndare till bygget är skyldiga.

I hans demagogiska grodperspektiv är den som är kritisk till projektet motståndare till Karlskronas utveckling.

Annons

Men som Anders Gustafsson påpekade i en ledare i BLT gäller motståndet dålig arkitektur och en undermålig planprocess. (Innan någon åter drar fram påståendet att Mark och miljödomstolen godkänt processen: Nej, domstolen sade bara att den inte var så dålig att domstolen fann formell grund för att upphäva beslutet, delvis med påtagligt uppseendeväckande motiveringar: som att länsstyrelsen är formellt ansvarig och att det därför inte bör prövas vad den säger i sak när den byter fot om påverkan på världsarvet.)

Om påståendet att bygget bidrar till Karlskronas utveckling kan man citera tidskriften Arkitekten: ”Ansträngda former, yta som är slående och häftiga balkonger, men dyrt och oflexibelt och med dåliga planlösningar karaktäriserar dagens lyxbyggande”, enligt tidskriftens chefredaktör.

Byggherren kan tjäna pengar, men det bidrar inte till att lösa dagens bostadsproblem: behoven finns hos helt andra grupper och de som flyttar till skrytbyggena frigör oftast inte sådana bostäder som behövs.

Schabblet när en plan, som godkändes för studentbostäder vid Krutviken, blev lyxbostäder är ett bra lokalt exempel på oförmågan att lösa de viktiga problemen när man sitter i knäet på byggare.

Lennartsson erkänner visserligen att det skulle kunna vara en ”fyllegrej” att skylten vandaliserats.

Två skäl, som jag inte tror han tänker på, talar för detta. Motståndarna har respekterat de demokratiska formerna, vilket knappast kan sägas om hur projektet drivits fram. Dessutom tvivlar jag ärligt talat på att någon av motståndarna är så klantig, eftersom man fortfarande kan läsa skylten.

Torsten Kai Larsen säger att byggherren inte kommer att polisanmäla. Kan skälet vara att markägarens tillstånd saknades när skylten sattes upp snarare än något slags storsinne? Trots flera hänvändelser har det inte gått att få svar på vem på kommunen som gav det tillståndet, trots att det tydligt sägs i bygglovet att det måste inhämtas.

Lennartsson säger lite föraktfullt att de som är emot bör begränsa sig till att skriva insändare i BLT, underförstått för att ingen inblandad bryr sig om opinionen.

Men det finns ett alternativ. Moderata väljare som oroas av ogenomskinliga processer och oklara dubbelroller eller har tröttnat på hans eviga löften om ett kulturhus kan ju stryka Lennartsson på valsedeln.

Centerväljare kan stryka Magnus Larsson och hoppas på någon som är självständig i förhållande till tjänstemännen.

Annons

Att rösta på något annat parti verkar inte löna sig eftersom alla var eniga långt innan något planunderlag fanns.

Lars Emmelin, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons