Debatt

Om chemtrails, månlandningen och påstått valfusk

UTGIVARKRÖNIKA Artikeln publicerades

Det som vi tidigare kunde rycka på axlarna åt och avfärda som rena stollerierna har blivit allvar. Konspirationsteorierna kretsar inte längre bara kring händelser som månlandningen, fotbolls-VM 1958 och chemtrails - nu attackeras även det svenska valresultatet.

170329 CAPTION
Foto: Staffan Lindbom
170329 CAPTION

Det finns människor som tror att månlandningen 1969 inte var på riktigt utan att tv-sändningarna som kablades ut över världen i själva verket var inspelningar från en studio på jorden.

Andra är övertygade om att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägde rum utan att alltihop var en bluff som den amerikanska underrättelsetjänsten iscensatte för att testa tv:s påverkan på människor.

Och så finns det de som hävdar att staten i hemlighet använder kemikalier i syfte att döda eller förgifta oss. Ett 20-tal protesterade till och med utanför SMHI, Transportstyrelsen och Luftfartsverket i Norrköping i somras, övertygade om att myndigheterna mörkar om konspirationsteorin chemtrails. De tror på allvar att de vita streck som flygplan lämnar på himlen är bevis för ett hemligt statligt och militärt program som sprider kemikalier för att antingen förgifta eller hjärntvätta oss. Ja, det finns till och med de som hävdar att molnen innehåller hormoner som gör människor homosexuella.

Det är lätt att skrattande avfärda detta som rent trams. Men konspirationsteorierna ökar i omfattning, får allt större spridning och blir allt mer allvarliga. Efter valet svämmar sociala medier över av högerpopulistiska spekulationer om att det svenska valresultatet manipulerats. Anledningen? Att invandringskritiska partier inte fick så många röster som anhängarna hoppats på.

Bevis som styrker detta skulle vara att sajten Val.se låg nere under delar av valkvällen och valnatten. Det skulle göra att valsiffrorna kunde riggas, trots att vem som helst kunde följa rösträkningen på annat håll.

Bara på Twitter har tusentals inlägg om påstått valfusk publicerats sedan i söndags, rapporterar Dagens Nyheter. Samtidigt kan tidningen Expo avslöja att extremhögern också sprider sina konspirationsteorier på internationella högersajter. Det underliggande syftet är förstås att underminera förtroendet för det svenska valsystemet och därigenom ge valresultatet minskad legitimitet.

Hur ska vi förhålla oss till denna form av masshysteri? Tja, en dos vanligt sunt förnuft är en bra början. Ett kritiskt förhållningssätt en god fortsättning. Samtidigt får vi inte glömma att traditionella medier utgör en viktig motkraft. Vi sprider inte fantasier, vi presenterar fakta. Vi bekräftar inte fördomar, vi ifrågasätter dem. Vi skapar inga filterbubblor, vi får dem att brista.

I BLT kommer du aldrig att läsa artiklar om att månlandningen var en bluff, att fotbolls-VM 1958 aldrig spelades, att staten försöker förslava oss med kemikalier eller att hela det svenska valet manipulerats. Men vi kommer att berätta om underskottet i den kommunala budgeten, om situationen för våra äldre och om människor som gör skillnad i det samhälle vi alla delar. Plus en massa annat du inte kände till eller ens visste att du ville och behövde veta men som gör dig lite klokare varje dag.

Trevlig helg!