Debatt

Nytt hopp efter presidentvalet i Frankrike

Tim Svanberg (C) ,
Marine Le Pen och Emmanuel Macron.
Foto:Eric Feferberg
Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Mittenpolitikern Emmanuel Macrons seger i franska presidentvalet innebär förnyat hopp för öppenhet och framtidstro

Med segermarginalen 66-34 vann Emmanuel Macron över Marine Le Pen och blir därmed Frankrikes nästa president. För oss som tror på öppenhet och framtidstro är det goda nyheter. Marine Le Pen gick till val på ofinansierade utgiftsökningar, främlingsfientlighet och nedmontering av samarbetet i Europa men de franska väljarna delade inte hennes värderingar och hon förlorade.

Emmanuel Macron må ha suttit i en socialistisk regering men på grund av oenighet med denna i bland annat frågan om den ekonomiska politiken avgick han och startade rörelsen ”En Marche”.

Macron gick till val på reformering av den offentliga sektorn, flexiblare arbetsmarknad och öppenhet mot världen. Macron är en tydlig mittenpolitiker som med de utgångspunkterna har goda förutsättningar för att bygga samarbete över partigränserna. Kanske innebär detta att Frankrike nu orkar ta de nödvändiga steg som behövs för att skapa tillväxt och framtidstro.

    I land efter land har nu högerextremismen tvingats till nederlag efter att under flera år vunnit mark. Låt oss nu arbeta vidare för att denna trend skall bestå. Jag kommer att dra mitt strå till stacken för att öppenhet och framtidstro skall stå som segrare.