Debatt

Nord Stream 2 ingår i Rysslands energikrigföring

Debatt Artikeln publicerades
”Löfven behöver ro hela vägen in till land och säkerställa att Nord Stream 2 till fullo följer europeisk lag”, skriver Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M).
Foto: Tobias Wallström / TT
”Löfven behöver ro hela vägen in till land och säkerställa att Nord Stream 2 till fullo följer europeisk lag”, skriver Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M).

Under våren träder ny EU-lagstiftning i kraft som gör att den ryska gasledningen Nord Stream 2, som byggs i Östersjön, måste följa reglerna för den europeiska energimarknaden. Svenska regeringen måste nu ta ett större ansvar för att hantera Nord Stream 2, som ingår i Rysslands energikrigföring mot Europa.

Regeringens hantering av frågan har hittills varit en demonstration i handfallenhet och naivitet, som påminner om när man gav ett ryskt statsföretag kontroll över strategisk svensk infrastruktur i Slite hamn. Men det går inte för en svensk regering att avsäga sig ansvar för vår gemensamma marknad och säkerhet.

Nord Stream 2 kommer att i grunden förändra arkitekturen på den europeiska gasmarknaden. Om och när den färdigställs kommer 26 procent av Europas totala gaskonsumtion och över 80 procent av den ryska importen att koncentreras till en rutt i Östersjön. Det skulle göra Europa ännu mer beroende av rysk gas. Gas som regimen tidigare har använt till politisk utpressning.

Gasledningen drivs av den ryska statskontrollerade gasjätten Gazprom, i samarbete med europeiska partners från bland annat Tyskland, som efter beslutet att stänga landets kärnkraftverk nu gör sig beroende av fossila bränslen i form av ryska gasleveranser.

Ryska Gazprom är inte ett företag som alla andra. Det har länge varit föremål för utredningar och anklagats för omfattande och systematisk prismanipulation och marknadsvidriga leveransvillkor, främst i Central- och Östeuropa. Professor Anders Åslund estimerade under en offentlig utfrågning i Europaparlamentet att Vladimir Putin själv tömt bolaget på över hundra miljarder kronor, som ett led i en än mer omfattande härva penningtvätt.

Bolaget utgör en del av den ryska statsapparaten och i ägarportföljen finns såväl mediaföretag, tidningar, radio- och TV-kanaler, liksom Rutube, en rysk motsvarighet till Youtube. Företaget är Kremls förlängda arm i en utrikespolitisk agenda som syftar till att långsiktigt underminera rättsstaten och tilltron till de demokratiska institutionerna.

Den ryska gasledningen har att rätta sig till regelverket för att säkra en fungerande inre marknad byggd på konkurrens och försörjningstrygghet, men hur detta ska gå till är inte entydigt och närmast väntar förhandlingar mellan Ryssland och Tyskland. Därför måste den svenska regeringen säkerställa att den nya EU-lagstiftningen implementeras korrekt, då vi utgör en del av EU:s politiska och lagstiftande process.

Gazprom är inte ett företag som alla andra och Nord Stream 2 är ingen vanlig gasledning. Löfven behöver ro hela vägen in till land och säkerställa att Nord Stream 2 till fullo följer europeisk lag.

Gunnar Hökmark (M), Europaparlamentatiker

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.