Debatt

Nationalismen är ett allvarligt hot för våra barn och barnbarn

Debatt Artikeln publicerades
Klimatförändringarna tvingar just nu alla som besöker Venedig att bära stövlar... Internationellt samarbete är det enda som kan rädda vår planet, skriver Per Nilsson i Sölvesborg.
Foto: Luca Bruno
Klimatförändringarna tvingar just nu alla som besöker Venedig att bära stövlar... Internationellt samarbete är det enda som kan rädda vår planet, skriver Per Nilsson i Sölvesborg.

Högerpopulisten och nationalisten Jair Bolsonaro blir Brasiliens nya president. Han förväntas tillåta kraftigt ökad avverkning av Amazonas regnskogar, för gruvdrift och jordbruk.

Minsta skolbarn i Sverige vet att Amazonas regnskogar är ”världens lungor” och livsviktiga för livet på vår planet. Men Bolsonaro sätter naturligtvis ”Brasilien först”. Han har också sagt att landet ska lämna Parisavtalet.

USAs president Donald Trump har redan fått USA att lämna Parisavtalet, och lovat satsningar på oljeutvinning och bilindustri. ”America first” är hans slagord.

Ledaren för Sveriges nationalistiska parti, Jimmie Åkesson, gjorde ett hånfullt skämt av sommarens extremväder, skogsbränder och nödslakt när han sommartalade i Sölvesborg. Och i en intervju i SVT inför valet sa han att vi svenskar inte behöver ändra vårt sätt att leva ”eftersom Sverige är ett så litet land”. Varje svensk kan fortsätta producera 11 ton koldioxid per år trots att det som jorden förväntas tåla är att varje människa producerar 1 ton/år. ”Sverige först” säger Jimmie Åkesson. Indierna och kineserna får förändra sin livsstil istället.

Klimatförändringarna tvingar just nu alla som besöker Venedig att bära stövlar. Temperaturhöjningen på norra halvklotet går mycket, mycket snabbare än vad forskningen förutspått, de förändringar i livförutsättningarna som skulle inträffa om etthundra år händer nu. Jag får tårar i ögonen när jag tänker på mina barns och barnbarns framtid.

Internationellt samarbete är naturligtvis det enda som kan rädda vår planet. Även om det vore så att svensk nationalism är bra för svenskarna, så är inte rysk, amerikansk eller brasiliansk nationalism det, utan tvärtom livsfarlig.

Också detta kan minsta skolbarn förstå.

Per Nilsson, Sölvesborg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.