Debatt

Mimmi Karlsson-Bernfalk: Allt fler tar del av vår journalistik

Debatt Artikeln publicerades
Foto:Staffan Lindbom

Allt fler tar del av vår lokala journalistik. Vi ökar vår räckvidd – och vår fantastiska digitala utveckling ­fortsätter.

Vilken vecka det har varit! Den rivstartade med chockbeskedet att anrika konditoriet Contan i Ronneby gått i konkurs, fortsatte med de märkliga turerna kring ett annat konditori, Gylles i Karlskrona, och sedan har det bara rullat på. Vi har exempelvis nyheten att den hastigt avlidne Ica-handlaren Peter Svenssons syskon inte får fortsätta ­driva Ica i Lyckeby trots att familjen gjort det i över 30 år, nyheten att Karlskrona har landets största skillnader mellan utgångspris och slutpris i bostadsaffärer samt Sara Sandströms skräckfyllda upplevelse när hennes sju veckor gamla dotter Linnéa slutade andas i bilen på E22.

Olika slags nyheter, men med ett gemensamt: De engagerar. Vem i Ronneby har inte fikat på Contan? Vem i Karlskrona har inte besökt Gylles? Och oavsett var man handlar sin mat kan säkert vem som helst förstå hur det måste vara för Peter Svenssons syskon och föräldrar när de tvingas lämna sitt livsverk – precis som jag är övertygad om att alla föräldrar kan uppleva vilken panik som Sara Sandström kände när hennes bebis plötsligt slutade andas.

Ovanpå detta har vi BLT:s granskning kring avtalet om Saltsjöbaden, ett avtal som vi vet är väldigt omdiskuterat bland invånarna i Karlshamn. Är det rätt eller fel av kommunen att ta emot miljongåvor samtidigt som ­politikerna förbinder sig till vissa villkor?

Det är just den här sortens journalistik vi på BLT vill göra för er. Vi vill engagera. Undersöka. Bena ut. För­klara. Ifrågasätta. Ge er berättelserna ni inte kan få ­någon annanstans.

I går och i dag har ni, på webben och i papperstidningen, kunnat läsa om de förvirrande p-skyltarna på Trossö – och om den sprängda lyxbilen vars ägare dömts i en nyligen uppnystad bedrägerihärva. Även det angelägen journalistik.

Att döma av responsen uppskattar ni det vi gör. De ­senaste kvartalssiffrorna från analysföretaget Sifo Orvesto visar att allt fler tar del av BLT:s journalistik. Via våra plattformar når vi regelbundet 127 000 läsare. Det är ett kvitto på att vi gör väldigt mycket rätt. Ta bara årets fantastiska trafikökning på webben – den här veckan har vi varje dag antingen varit svindlande nära eller passerat det magiska 100 000-strecket för antalet sidvisningar. Det är nivåer vi tidigare bara nått vid extra­ordinära händelser. Men genom hela redaktionens engagemang, och genom en drivande och vass nyhetsledning, har vi tagit ytterligare ett kliv upp.

Allt det här visar att ni läsare värdesätter vår journalistik, att ni förstår värdet av seriös lokaljournalistik som bygger på fakta och genuint journalistiskt hantverk. Det är den bästa belöningen vi kan få och det uppmuntrar oss att anstränga oss ännu mer. Både när det gäller att göra en så intressant papperstidning som ­möjligt och att leverera relevant journalistik till din ­dator eller din mobil.

Trevlig helg!