Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Låt vinsterna komma välfärden till del

Ser i tidningen att Karlshamns kommun har problem med ekonomin. Ser också att detta får konsekvenser för såväl skola som barnomsorg. Men framför allt verkar det vara äldreomsorgen som får ta stryk då kommunen ser sig tvingad att lägga ner flera särskilda boenden.
Publicerad 20 maj 2019
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att Karlshamns kommun har dålig ekonomi är dock en sanning med modifikation, skriver Anders och Christel Englesson.
Att Karlshamns kommun har dålig ekonomi är dock en sanning med modifikation, skriver Anders och Christel Englesson.Foto: Patric Söderström

Som svar på de självklara protesterna säger förvaltningschefen rakt ut att ”vi har inte utrymme i budgeten för att ha så många platser”. Detta sker alltså när befolkningen blir äldre och de flesta bedömare är överens om att det behövs fler, inte färre särskilda boenden. I detta läge borde kommunen satsa på utökad äldreomsorg och på drägligare arbetsvillkor för de anställda. Sjuktalen hos äldreomsorgens anställda är katastrofalt höga. Kommunen väljer i stället att ytterligare förvärra situationen genom att svårt sjuka och gamla som behöver särskilt boende tvingas bo kvar i ordinärt boende allt längre.

Att kommunen har dålig ekonomi är dock en sanning med modifikation. Karlshamn skulle kunna, precis som många andra kommuner, låta de kommunala bolagens vinster komma kommunens invånare till del genom att bidra till omsorg, vård och skola. Så sker emellertid inte i Karlshamn utan de kommunala bolagens vinster plöjs ner i det privata näringslivet under förevändning att det indirekt gynnar skattebetalare och övriga kommuninvånare. Det är fastighetsbolaget KAFAB som får mest pengar. I fjol fick detta bolag drygt 10,5 miljoner kronor i så kallat koncernbidrag till viss del för att täcka underskott som uppstår vid uthyrning av lokaler åt näringslivet. Men till största delen handlade denna summa om finansiering av konsulttjänster för att ragga hyresgäster till kommunens pågående 300-miljonersbygge på Östra piren. Några hyresgäster har det dock inte blivit. Enligt VD:n för Netport fanns det för ett par veckor sedan inget kontrakt undertecknat trots de dryga åtta miljonerna i konsulttjänster. Man tar sig för pannan.

Annons

Anledningen till att det kan gå till på detta sätt är att kommunen har ett skalbolag som går under namnet Stadsvapnet. Inom detta bolag kan kommunens alla andra bolag flytta sina vinster för att undgå statlig skatt och sedan lättvindigt stödja näringslivet under tillropen ”det som är bra för näringslivet är bra för kommunen”.

Det vore bättre att vända på steken och säga att det som är bra för kommunen är bra för näringslivet. Om kommunens skalbolag (Stadsvapnet) avskaffades kunde pengarna i stället gå till kommunens egen verksamhet som då hade haft betydligt bättre finanser.

Ett ytterligare exempel på hur kommunen hanterar skattemedel är högskolan som tillhör den offentliga sektorn men är ett statligt ansvarsområde. Detta hindrar ändå inte Karlshamns kommun att via den egna kommunala budgeten frivilligt bidra med åtskilliga miljoner årligen. Detta eftersom högskolan förväntas generera nya företag och därmed jobb. Det står uttryckligen skrivet att stödet till högskolan är att betrakta som en näringslivssatsning. Alltså inte för att öka kunskap och lärdom, vilket är märkligt i sig.

Sammanfattningsvis kan konstateras att kommunen av ekonomiska skäl tvingas dra in på verksamheter som de är lagstadgat tvungna att sköta medan det frivilliga kommunala stödet till det privata näringslivet inte minskas med en enda krona, tvärtom.

Det måste inte vara så.

Anders och Christel Englesson

Annons
Annons
Annons
Annons