Debatt

”Låt inte detta vansinne fortsätta!”

Debatt Artikeln publicerades
”Ända sedan Sara Rudolfsson valdes för snart sju år sedan har det funnits en liten klan inom partiet som redan från början var emot henne”, skriver Kyrkhults S-förening.
”Ända sedan Sara Rudolfsson valdes för snart sju år sedan har det funnits en liten klan inom partiet som redan från början var emot henne”, skriver Kyrkhults S-förening.

Det pågår just nu en sorglig strid inom S i Olofström som inte handlar ett dugg om politik. Kampen handlar i stället om vilken typ av politisk organisation som ska leda partiet och kommunen in i framtiden.

Att nu i panik lansera nya kommunalrådskandidater verkar enbart som en desperat handling. I synnerhet som hela problemet ligger på ett helt annat ställe och kräver en helt annan åtgärd. Vi talar om Elefanten i rummet – om arbetarekommunens yttersta ledning med ordförande Jan Björkman i spetsen och de omständigheter och brist på ledarskap som lett fram till dagens ohållbara situation.

Vi har redan ett folkvalt kommunalråd som fick väljarnas röster, kryss och förtroende för bara drygt åtta månader sedan. Med rätta och välförtjänt tycker nog många, efter ett fantastiskt engagerat och kreativt ledarskap som också gett tydligt positiva resultat i vårt samhälle. Men ända sedan Sara Rudolfsson valdes för snart sju år sedan har det funnits en liten klan inom partiet som redan från början var emot henne. Det finns en fixar- och trixarkultur kring samma gäng, där en del är under utredning och annat har redan kommit i dagen. En tvivelaktig och föråldrad maktkultur har låtits växa fram med ordförandens goda minne, där Sara Rudolfsson å andra sidan har velat se förändring, föryngring och rättrådighet i partiet. Relationen med ordförande Jan Björkman blev ohållbar när denne vägrade dialog kring ändrat förhållningssätt. I stället tog en absurd och regelvidrig process vid när ordföranden den 1 maj samlade arbetarekommunens styrelse för att avskeda det folkvalda kommunalrådet i Olofström. Anledningen var officiellt att kommunalrådet inte följt partistyrelsens beslut. Ett uppenbart svepskäl för andra mer dunkla motiv, då inga hållbara exempel kunde redovisas.

Dagen efter tog Sara Rudolfsson konsekvenserna av detta och begärde entledigande. Allt hände över huvudet på såväl medlemmar som allmänhet som alla undrade vad som hänt. Och stödet blev bedövande. Tusentals sympatiyttringar från alla håll strömmar fortfarande in. Vi kräver och önskar nu besinning och självrannsakan av Arbetarekommunens yttersta ledning. Låt inte detta vansinne fortsätta! Vad hjälper det om man vinner slaget men förlorar kriget? Det duger inte att kalla samman en styrelse för att summariskt och kuppartat bara avsätta det folkvalda kommunalrådet. Det duger inte att underskatta sina medlemmar, väljare och sympatisörer. Det duger inte att hålla sig undan, vägra medlemsmöte och vägra kompromissa.

Gå med i partiet, visa vad du tycker - kom den 12 juni till Folkets Hus och rösta på den väg du tycker vårt parti ska ta.

Kyrkhults S-förening med flera

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.