Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

L: Europa står inför ett vägval

På söndag står vi inför för ett vägval i Europa som handlar om vi ska samarbeta mer eller mindre i framtiden. För oss liberaler är svaret givet.
Publicerad 24 maj 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att klara de utmaningar vi står inför så är det liberalers övertygelse att vi måste samarbeta mer, skriver Karin Karlsbro och Inga-Lena Fischer.
För att klara de utmaningar vi står inför så är det liberalers övertygelse att vi måste samarbeta mer, skriver Karin Karlsbro och Inga-Lena Fischer.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Genom samverkan med Europas demokratier lägger vi grunden för ljusare framtidsutsikter. Men vi befinner oss i en svår tid. Vi oroas över ett allt mer aggressivt Ryssland under Putin. Den organiserade brottsligheten breder ut sig över Europa. Vi ser konkurrensen från ett alltmer expansivt Kina som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Vi följer Donald Trumps handelskrig med allvarliga följder för världsekonomin. EU utmanas också inifrån, högernationalistiska krafter som vill rasera samarbetet är på frammarsch.

För att klara de utmaningar vi står inför så är det liberalers övertygelse att vi måste samarbeta mer. Vår vision är ett Europa där jobb och tillväxt skapas med mer frihandel och fri rörlighet. Ett Europa där jämställdheten ökar, fattigdomen minskar och fler får del av globaliseringens fördelar. Vi vill ha ett grönt och klimatsmart Europa med gemensam koldioxidskatt och modern kärnkraft. Vi vill ha ett tryggt och säkert Europa där vi tar krafttag mot organiserad brottslighet. Sverige ska ha ett starkt försvar och vi ska gå med i Nato, men vi måste också fördjupa det europeiska försvarssamarbetet. Varje land kan inte var för sig stå upp mot Putin men tillsammans kan EU-länder försvara de liberala värderingar som vårt samhälle bygger på. För att bekämpa den brutala organiserade brottsligheten med kriminella ligor som skördar liv och förstör människors egendom behövs det mer polissamarbete mellan EU-länderna. Det som finns i dag är helt enkelt för svagt. Det behövs ett europeiskt FBI, en gemensam polis med operativa befogenheter som kan ta fighten mot brottslingarna.

Annons

I den här valrörelsen har de andra partierna tonat ner EU:s betydelse för Sverige. Sverigedemokraternas vurm för Brexit har tystnat i takt med att Brexit visat sig vara det totala fiasko vi liberaler varnade för. Men helst av allt skulle Sverigedemokraterna önska att Sverige inte hade varit med i EU. Kristdemokraternas kampanjslogan inspirerad av Donald Trump; att göra ”EU lagom igen” med inspiration från västvärldens största populist borde få varningsklockorna att ringa. Det går inte att möta klimatutmaningarna och brottsligheten med åtgärder som är lagom, EU behöver få starkare muskler och fler verktyg för att på allvar kunna hantera och följa upp de problem vi står inför. Det är särskilt viktigt för ett relativt litet, mycket exportberoende, land som Sverige. Socialdemokraterna och Moderaterna talar gärna varmt om EU, men när det handlar om konkreta förslag så säger de nej, ängsligheten inför det europeiska samarbetet är helt enkelt för stor.

På söndag står vi inför för ett vägval i Europa som handlar om vi ska samarbeta mer eller mindre i framtiden. För oss liberaler är svaret givet: det behövs mer samarbete i ett starkare Europa – för jobben, klimatet och tryggheten.

Karin Karlsbro, Liberalernas toppkandidat till Europaparlamentet

Inga-Lena Fischer (L), kandidat till Europaparlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons