Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kvinnor i Sverige vågar berätta

Hösten 2017 har vi lyssnat till tusentals vittnesmål om sexuella övergrepp och maktmissbruk. #Metoo har förändrat Sverige, och kan bli en global befrielserörelse.
JÄMLIKHET • Publicerad 21 december 2017 • Uppdaterad 6 februari 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Svenska kyrkan bidrar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättigheter ska respekteras.
Svenska kyrkan bidrar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättigheter ska respekteras.Foto: Johan Nilsson/TT

Kraften som uppstår när människor tillsammans gör sina röster hörda är förbluffande stark. Kvinnor som delar sin berättelser lägger skammen där den hör hemma – hos förövarna och dem som stått tysta bredvid.

Att rörelsen fått störst genomslag i Sverige kan bero på att det är här kvinnor vågar berätta och tro att berättelserna tas emot och kan leda till förändring.

Annons

Samma förtryckande maktstrukturer, attityder och beteenden som #metoo har lyft fram i ljuset i Sverige – tyvärr också inom Svenska kyrkan – finns i hela världen. Det leder till att kvinnor och barn nedvärderas, misshandlas och utnyttjas.

Alla kvinnor, barn och ungdomar har rätt till ett tryggt liv utan våld och övergrepp. Svenska kyrkan bidrar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättigheter ska respekteras, för att allas röster ska få höras.

Människor som vi möter i humanitära katastrofer eller långsiktigt utvecklingsarbete befinner sig i en beroendeställning, vilket alltid medför en risk för maktmissbruk. Vi tillämpar sedan länge uppförandekoder, och alla kan rapportera trakasserier och andra missförhållanden anonymt genom en särskild klagomålsmekanism. Felaktigheter rättas till, de som drabbas får upprättelse och vi som organisation gör viktiga lärdomar.

Vi arbetar långsiktigt för jämställdhet och förändrade mansroller. Tillsammans med våra partner arbetar vi för att kvinnors mänskliga rättigheter ska förverkligas. Vi jobbar för att motverka genusbaserat våld, främja kvinnors ledarskap och att försvara kvinnors rätt till sin egen kropp.

Men det går inte att förändra kvinnors situation genom att enbart arbeta med kvinnor. Därför arbetar våra partner allt mer tillsammans med män för att förändra osunda mansroller.

Världen över möter vi dagligen människor som är drabbade av våld och övergrepp. Filippinerna är ett exempel där framför allt barn utnyttjas. Över hälften av barnen som lever på gatan i Filippinerna har utsatts för sexuellt våld. I Svenska kyrkans julkampanj #Jagärettliv höjer vi barnens röster. Vi stöttar våra filippinska samarbetspartner så att de kan påverka lagstiftning och utbilda myndigheter om barns rättigheter. Genom att söka upp barn på gatorna och erbjuda dem en tryggare plats kan barnen rehabiliteras tillbaka till tilliten, leken och glädjen.

I julens centrum finns ett barn. Låt det påminna oss om alla barns värde och rätt till trygghet. Du behövs i kampen för alla människors lika värde och rätt till sin egen kropp. Var med och förändra attityder, lyssna på dem som inte blir lyssnade på, och stöd organisationer som arbetar för kvinnors och barns rättigheter – i Sverige och världen.

Erik Lysén, Internationell chef för Svenska kyrkan

Annons
Annons
Annons
Annons