Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Kulturtorg i stället för stenöken

Karlskrona har begåvats med ett av Sveriges största torg. För stadens nuvarande storlek kan det tyckas vara väl tilltaget i storlek, men vid stadens tillblivelse var Sverige en stormakt.
STADSUTVECKLING • Publicerad 16 mars 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Stortorget går nu mot en förvandling, vilket kommer att ytterligt stärka stadskärnans liv och attraktionskraft.”
”Stortorget går nu mot en förvandling, vilket kommer att ytterligt stärka stadskärnans liv och attraktionskraft.”Foto: Patric Söderström

William Anderson skrev 1930: ”Man står här inför en rest av flydda tiders Sverige, då svenska flottan härskade i Östersjön, och då den svenska flaggan vajade från Revals och Rigas, Stralsunds, Wismars, Bremens och Stades vallar. Under 1700-talet liksom tidigare förenade vattnet hamnstäderna vid Östersjön, som bildade ett kulturområde. Så var Karlskrona ej blott utpräglad svensk, utan riktade alltid blicken utåt. [ …] en port ut till den stora världen, ett Brest och Toulon och med alla örlogshamnars samma blandning av liv och gränslös söndagsstillhet och melankoli i långa ödegator.

Andersons reflektion rör staden Karlskrona som fenomen, men kan också appliceras på Stortorget. Tanken var kanske att flottan skulle fira sina triumfer med parader på det stora torget, men redan år 1721 var Sveriges stormaktstid över och det blev inga stora segrar att fira.

Annons

Stortorget går nu mot en förvandling, vilket kommer att ytterligt stärka stadskärnans liv och attraktionskraft. Förty utan liv blir Stortorget en stenöken.

Genom kommunledningens snart realiserade planer kommer Karlskronas kulturhus att finnas beläget i torgets sydöstra hörn. Genom Fredrikskyrkans renovering och omgestaltning bidrar Svenska kyrkan med ytterligare ett kulturellt rum på Stortorget. Kan sedan Militärhemmet, Sveriges till ytan största soldathem, bli en del, skapas ett svårslaget utbud av scener för kulturella uttryck. I detta kluster kan Vattenborgen och Tyska kyrkan lätt passa in. Byggnadernas historik och användning speglar samtidigt stadens kulturella historia.

Men Svenska kyrkan kommer att ytterligare bidraga till att lyfta kulturen i Karlskrona. Detta genom att erbjuda en alldeles unik möjlighet till orgelmusik från de bevarade kyrkorglarna. När den romantiska Åkerman & Lund-orgeln från 1905 har satts upp på norra läktaren i Fredrikskyrkan, kan Karlskrona med den rekonstruerade Wahlbergorgeln (1764) i Fredrikskyrkan och Per Zackarias Strand-orgeln (1827) i Tyska kyrkan, samt Molander-orgeln (1883) i Amiralitetskyrkan, stoltsera med en svårslagen samling kyrkoinstrument. Dessa instrument kommer att finnas tillgängliga inom gångavstånd från Karlskronas nya kulturhus och understryker torgets nya kulturella identitet.

Ann-Louise Trulsson

Centerpartiet

Harry R:son Svensson

Filosofie doktor

Annons
Annons
Annons
Annons