Debatt

Kärnkraften inom EU behöver fördubblas

Debatt Artikeln publicerades
Vi kristdemokrater anser att kärnkraft är den enda tillgängliga energikällan som både är leveranssäker och växthusgasneutral.
Foto: Forsmark
Vi kristdemokrater anser att kärnkraft är den enda tillgängliga energikällan som både är leveranssäker och växthusgasneutral.

För att fasa ut de fossila bränslena och samtidigt öka elproduktionen måste kärnkraften i EU fördubblas.

Ska vi klara av klimatmålen måste vi hänga med i omställningen och elektrifiera både transporterna och industrin. Därmed blir vi allt mer beroende av el. Elektrifiering av bilar och flyg är en lösning på miljöproblematiken. Om det ska kunna infrias måste elen komma någonstans ifrån - från en miljövänlig källa som är leveranssäker och utsläppsfri.

Inget energislag är mer pålitlig som basenergikälla än kärnkraften. EU behöver öka sin produktion av el, inte bara ur konsumtionssynpunkt utan också för industrin och tillväxten. Vi kristdemokrater anser att kärnkraft är den enda tillgängliga energikällan som både är leveranssäker och växthusgasneutral.

Centralt är att fasa ut det fossila som olja, kol och gas, som står för 97 procent av EU:s koldioxidutsläpp. För att fasa ut de fossila bränslena och samtidigt öka elproduktionen måste kärnkraften i EU fördubblas.

Det finns kritiker som menar att kostnaderna för att bygga nya kärnkraftsanläggningar är allt för höga och tidsramarna är allt för långa. Lösningen på det är att använda sig av standardisering och stordriftsfördelar. Detta är en av de frågor där EU som helhet har en stor betydelse. Endast genom gemensamma beslut kan vi uppnå synergieffekter som bidrar till en snabbare och mer kostnadseffektiv utbyggnad av kärnkraften.

Detta är redan verklighet i Asien och bland annat i Sydkorea. Deras kostnader är 50 procent lägre än beräknade kostnader i Europa, och deras byggnadstid är långt mycket snabbare.

Om vi ska minska beroendet av fossila bränslen måste kärnkraften byggas ut - och EU måste medverka till standardiserade processer inom ramen för Euroatom.

Tack och lov går utvecklingen framåt och vi är teknikoptimister. Fjärde generationens kärnkraftverk löser många problem som dagens reaktorer har, bland annat lagring och hantering av avfall, och har en miljövänligare anskaffningsprocess av bränslet. Generation 4 återanvänder förbrukat bränsle. I Sverige har vi 300 års kontinuerlig drift bara med vårt redan befintliga kärnkraftsavfall!

Målet med generation 4 kärnkraftverk är att förbättra kärnsäkerheten, minska spridningen av kärnvapenteknologi, minska kärnkraftsavfallet, förbrukningen av naturresurser samt minska drifts- och utbyggnadskostnader.

Generation 4 är inte bara en investering i energi. Generation 4 är en investering i bättre miljö, säkrare värld och renare energi! Vi ska lämna efter jorden i ett bättre skick till våra barn än den värld vi ärvde av våra förfäder.

Patrik Åkesson KD, Din Europavalskandidat i sydost!

Camilla Brodin KD, Energipolitisk talesperson

Bengt Jönsson, Ordförande KD Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.