Debatt

Karlshamn struntar i cyklisterna

Debatt Artikeln publicerades
Trots att ganska lång tid har gått har ändå ingenting hänt för att leva upp till cykelpolicyn, tvärtom.
Foto: Hasse Holmberg
Trots att ganska lång tid har gått har ändå ingenting hänt för att leva upp till cykelpolicyn, tvärtom.

Karlshamns kommun har antagit en cykelpolicy där cyklism och gångtrafik anges som de viktigaste trafikslagen. Antagandet av denna policy gjordes före senaste valet.

Trots att ganska lång tid har gått har ändå ingenting hänt för att leva upp till policyn, tvärtom.

Vid varje form av anläggningsarbete i gator eller cykelbanor är det cyklisterna som får stryka på foten medan bilismens framkomlighet främjas. Detta är helt i linje med hur det alltid varit – bilismen betraktas i varje läge som det viktigaste trafikslaget. Det finns massor av exempel på detta, men frågan är om inte trafiksituationen vid norra infartens handelsområde är värst. Där tvingas cyklister att korsa fem livsfarliga infarter på bara ett hundratal meter.

Inget har gjorts åt detta trots att problemet påtalats otaliga gånger. Kommunen har bara fortsatt att strunta i cyklisterna vid anläggandet av nya områden.

Nu ser jag i pressen att kommunen ska anlägga ett nytt handelsområde vid Janneberg på mark som kommunen köpt för åtskilliga miljoner. Varför lägger man handelsområden där människor inte bor? Jo, för att de lätt ska nås med bil och där stora gratisparkeringar omgärdar varje butik.

Vi skulle ju minska bilismen vars skadeverkningar på miljön är väldokumenterade och främja cyklismen i stället. Varför görs inte detta när kommunfullmäktige i fullständig enighet och i sann demokratisk anda antagit en policy som säger att så ska ske?

Man skulle nästan kunna tro att de politiska viljeinriktningar som inte passar den ekonomiska tillväxtens apostlar kan man strunta i. Så har det ju varit länge och så verkar det förbli. Men demokratiskt är det inte. Har ett enigt fullmäktige sagt att cykeltrafiken ska betraktas som det viktigaste trafikslaget i Karlshamn så ska det vara så. Då kan man inte fortsätta att göda bilismen.

Anders Englesson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.