Debatt

Jan Lennartsson (M): Stolt över det vinnande Kulturhuset

Debatt Artikeln publicerades

 

Det vinnande förslaget Karls krona har mycket Karlskrona-DNA, skriver Jan Lennartsson (M).
Foto: Staffan Lindbom
Det vinnande förslaget Karls krona har mycket Karlskrona-DNA, skriver Jan Lennartsson (M).

Karls Krona är ett riktigt gott exempel hur modern arkitektur som med en blinkning till historien kan utgöra en ny praktfull byggnad av vår tid, sida vid sida med torgets monumentala byggnader.

Den arkitektoniska utformningen av Karlskronas nya kulturhus väcker känslor och debatt. Det är sunt och bra. Motsatsen – tystnad och ointresse – är inte att önska när kommunen gör sin största enskilda investering i en ny kulturbyggnad.

Jag har haft förmånen att engagera mig i frågan sedan starten. Är sedan 2007 ledamot i styrgruppen för nytt Kulturhus och har även medverkat i den aktuella juryn tillsammans med arkitekter, tjänstemän och politiker.

Jag känner stor stolthet över det gemensamma valet av vinnande förslag: Karls Krona. Den erkända och prisade danska arkitektbyrån Dorte Mandrup har tagit fram en byggnad med många kvaliteter.

Här finns den spännande och vackra fasaden, klädd med keramiska plattor som vackert silar ljuset till insidan och ger tydlig karaktär – och som bryts av med fönster som likt stora konstverk tar in utsikten från torget. Den transparenta bottenvåningen som gör att du från torget kan skymta runt hörnet. Det böljande taket som påminner om vågor eller varför inte en kungakrona? Och det skulpturala trapphuset som skapar samband och överblick. Bara för att ge några exempel.

Kort sagt så skulle man kunna säga att Kulturhuset har mycket Karlskrona-DNA. Arkitektteamet har tillsammans med den danska arkitektdrottningen Dorte Mandrup skapat ett hus väl anpassat till platsen, kryddat med detaljer inspirerade från barocken.

Debatten om utformningen av kulturhuset tenderar att handla om en kamp mellan nostalgi och förnyelse. Om vi främst ska bygga med arkitektur från det förgångna eller om vi ska låta designen vara en del av vår tid och tillföra staden nya årsringar. Samtidigt ska man vara medveten om att även modern arkitektur inspireras av historien – inte minst funkisarkitekturen är en stilsättare för många nybyggda hus.

Givetvis finns det både dåliga och goda exempel på vår tids arkitektur. Det hade varit önskvärt om debatten mer hade handlat om siktlinjer, materialval, rumslighet och förhållandet till omgivningen men det är såklart enklare att dra nutida byggnadsverk över en kam, där allt som är nytt avfärdas för det inte är tillräckligt återblickande.

Karls Krona är ett riktigt gott exempel hur modern arkitektur som med en blinkning till historien kan utgöra en ny praktfull byggnad av vår tid, sida vid sida med torgets monumentala byggnader.

Det blir ett fantastiskt fint kulturhus som vi kan välkomna till vår stolta stad.

Jan Lennartsson, Moderaterna

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.