Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Iskall minussiffra för kallbadhuset!

Att det länge varit tyst om besöks- och ekonomiska siffror för kallbadhuset i Karlshamn betyder inte att hälsan tiger still. Här råder tystnad för att det går dåligt.
Publicerad 19 mars 2019
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De kalla minussiffrorna för Karlshamns kallbadhus bör vara en varning för andra kommuner i länet, där det nu väckts tankar på att bygga kallbadhus, skriver Bengt Olof Dike.
De kalla minussiffrorna för Karlshamns kallbadhus bör vara en varning för andra kommuner i länet, där det nu väckts tankar på att bygga kallbadhus, skriver Bengt Olof Dike.Foto: Marcus Palmgren

Det senast offentligt redovisade bokslutet (2017, finns på nätet under ”Karlshamns Kallbadhus AB) och visar ett minusresultat på inte mindre än 429 000 kronor samt en omsättning, som är nästan bara en fjärdedel av 2015 års. Det var då nyhetens behag fick kallbadarna att slå klackarna i den arkitektritade byggnadens tak, medan deras och de privata sponsorernas reklamtrummor ljöd långt över Blekinges geografiska gränser.

Skattebetalarna lät dock trumpinnarna ligga: de hade ju pungat ut med två miljoner, som det dåvarande kommunalrådet, Sven-Åke Svensson, (S) nästan politiskt kuppartat föreslog kommunstyrelsen, vilken sedan utan protester snabbt skickade förslaget vidare till fullmäktige, där partigrupperna också okritiskt nickade bifall. Sparbankens generositet var ännu större. Tre miljoner skänktes till ett begränsat antal kallbadare. De återstående två miljonerna hade dessa tiggt ihop av privata sponsorer.

Annons

Notabelt är att också Anders Englesson, konvertiten från illröd ideologisk färg till grön, svalde kallbadhuset med hull och hår. Annars har ju till och med denne, för inte minst Socialdemokraterna orosstiftare, ibland visat prov på siffermässig omtanke om skattebetalarna, exempelvis då han häromåret satte upp kalla handen för golfklubbens begäran om ”medfinansiering” av ett nytt, dyrt klubbhus vid golfbanan. Ett sådant skulle nämligen, argumenterade styrelsen, locka många nya besökare. Drygt 16 miljoner kostar det kalaset, varav skattebetalarna står för cirka en tredjedel och som snart skall celebreras med stor invigningsfest. Men de får säkert ingen inbjudan till festen.

Åter då till kallbadhuset, som drivs i aktiebolagsform, sedan kallbadarna kommit på den fiffiga idén att locka kommunen till aktieköp för att utgiften inte skulle synas i beslutsfattarnas bokslut.

Kommunen är också representerad i (bolags)styrelsen men i minoritet. Och ingen politiker – inte ens Englesson – kom på tanken att villkora tvåmiljonersgåvan (eller aktieköpet, som det kallades) till kravet på full insyn i bolaget för allmänheten. Det som är tillgängligt på nätet är bara den översiktliga årsredovisningen, som inte får hemlighållas. Betala men icke se, är skattebetalarnas ve!

Det första årets nettoomsättning för kallbadhuset (2015) var 883 000 kronor. Redan ett år senare, 2016, hade den mer än halverats: 413 000, medan 2017 års omsättning var nästan ännu en halvering: 236 000.

Resultat efter finansnetto är för detta år ett minus på 429 000. 2015 noterades däremot ett plus på 269 000 kronor. 2016 var den förbytt i en minussiffra på 263 000 kronor. Omräknat i procent är 2017 års så kallade vinstmarginal ett minus på hela 182,13. Året dessförinnan var den 63,44.

Men, ser man på – bolagets soliditet är fantastisk, något av en dröm för vilket annat företag som helst: 99,25 procent. Den beror på att anläggningstillgångarna (huset i vattnet) är i bokslutet upptagit till 5 748 000 kronor. I praktiken värdelösa badhusaktier i en verksamhet, som går med flera hundra tusen kronor i förlust! Alltså en soliditet bara på papperet.

Visst bör dessa kalla siffror vara en varning för andra kommuner i länet, där det nu väckts tankar på att bygga kallbadhus!

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons