Debatt

I valet mellan pest och kolera

Debatt Artikeln publicerades

Man kan inte argumentera med extremister.

Två dagar innan valet undrade nynazister på Karlskronas torg huruvida jag föredrog ett Sverige med nazister eller ett Sverige med Daesh. Jag väljer, liksom de flesta människor i landet oberoende av ursprung, naturligtvis varken eller. De flesta flyktingarna här i Sverige har flytt undan extremister av olika slag. Extremister är, oberoende av vad dom kallar sig, av precis samma skrot och korn. Dom är alla rädda. Mest rädda är dom för varandra men dom är också rädda för icke-extremister. Extremister vill leva i länder där alla är som dom. Nazister är den kristna världens extremister liksom Daesh är den muslimska världens extremister och hade dom fötts i varandras världar hade dom bara bytt beteckning.

Så länge dom bara skriker på gator och torg kan vi inte göra annat än att tycka synd om dom, vända dom ryggen, gå därifrån och låta dem skrika för döva öron även om det är lite oartigt. Gör dom mer än så får polisen ta hand om dem. Att argumentera är meningslöst. Extremister som kan tänka i mer än ett led inser själva galenskapen så småningom men övriga är förlorade för humanismens tankar och idéer. En klok extremist hjälper sig själv och en oklok är inte värd att hjälpa men samtidigt måste vi komma ihåg att det är svårt att tänka klart när man är rädd.

Det vi däremot kan göra är att hjälpa tvekande människor undvika rädslans och hatets väg. Hjälpa dom förstå varför det saknas rimliga skäl att vara rädd, såväl för muslimer som för böneutrop.

Håkan Andrén

extremt oextremistisk

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.