Debatt

”Helt gratis är slöseri”

Debatt Artikeln publicerades
Kollektivtrafik är något mycket bra men den finansierar sig tyvärr inte själv.
Kollektivtrafik är något mycket bra men den finansierar sig tyvärr inte själv.

Hur kan beslut fattas på bred front om gratis sommarkort i kollektivtrafiken för alla ungdomar? Hur ska detta finansieras?

De flesta verksamheter som ingår i Region Blekinge har sparkrav på sig och att det då finns ett överflöd att skjuta in för fritt resande för alla unga är en smula märkligt. Att sänka priset och ha rabatt för behövande grupper vore bättre. Med behövande grupper menar jag ungdomar, pensionärer och studerande.

Kollektivtrafik är något mycket bra men den finansierar sig tyvärr inte själv. Om någon part ska skjuta till medel för resor med tåg eller buss så är det staten, inte regionen. Rabatt för dem med låg inkomst kan vara bra, men helt gratis är slöseri när regionen präglas av besparingar och andra utmaningar.

Vi har alla läst om den pressade situationen för sjuksköterskor och undersköterskor på Blekingesjukhuset. I kultur- och utbildningsverksamheten drar man in på personal. Det ska sparas. Samtidigt är det ett enormt slöseri på andra områden som att erbjuda gratis sommarkort eller anlita stafettläkare i stället för att ha fast personal. Vem använder sitt goda omdöme?

Nettan

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.