Debatt

Har våra äldre råd med Attendo?

Debatt Artikeln publicerades
Attendo håller på att uppföra ett vård- och omsorgsboende på Kilen i Ronneby.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Attendo håller på att uppföra ett vård- och omsorgsboende på Kilen i Ronneby.

Attendo håller på att uppföra ett vård- och omsorgsboende på Kilen. Frågan ställs: kommer våra äldre att ha råd att bo där?

Än är det för tidigt att svara. Såvitt jag vet har inte Attendo talat om hur hög hyran blir. Principiellt gäller samma regler för boende hos Attendo som för boende på exempelvis Vidablick. Maten blir lika dyr, avgiften för hemtjänsten likaså.

Först gäller det att övertyga biståndsbedömaren att man behöver bo på ett vård- och omsorgsboende. Därefter får man tala om var man vill bo. Placering sker sedan av biståndshandläggaren. Den, som är i störst behov av boende, placeras först.

Just nu är det cirka 30 personer, som har beviljats plats på vård- och omsorgsboende, men som inte har erhållit plats. Man får vänta. När Attendo öppnar 54 nya lägenheter, torde det räcka, såvida inte kommunen samtidigt stänger en del av sina platser. Det gör man sannolikt inte, såvida det inte visar sig att antalet platser blir för högt. Att ha tomma platser är dyrt.

Frågan blir då: kommer våra äldre att söka sig till Attendo? Det rör sig då om huruvida Attendo förväntas ge en bra omsorg. I en del fall rör det sig också om geografiskt läge. Vill en person från Bräkne-Hoby bo hos Attendo inne i Ronneby? Det är tillåtet att säga nej, i väntan på något ”bättre”, såvida man kan bo kvar i den ordinarie bostaden. Är man placerad på korttidsboende, finns inte denna valmöjlighet.

Det är också tillåtet att byta boende. Det händer mer sällan. Har man bott på exempelvis Olsgården i ett par år, torde det inte vara så många, som vill göra en flyttning till.

Återstår då hyran. Alla belopp är inte kända än, men min bedömning är att åtminstone upp till en hyra på 7 000 kronor i månaden kan en så kallad fattigpensionär hänga med, troligen också till 7 200 kronor. Vid ännu högre hyra blir det tufft.

Fattigpensionär kallas den, som endast har den så kallade garantipensionen. Finns ingen förmögenhet, kommer bostadstillägget att bli 6 540 kronor. Förloraren blir kommunen, ty avgiften kommer att bli nära noll. Man kommer inte att behöva betala något för omsorgen.

Jag ser inte en hyra på 7 000 kronor som avskräckande för fattigpensionären. Väljer man i stället ett av de billigaste boendena i kommunen, säg 4 000 kronor, så sparar man sålunda 3 000 kronor i hyra. Men bostadstillägget sjunker med 2 300 kronor, kvar blir 700 kronor.

Hur gör då de rika fattigpensionärerna? Har man något mer än en miljon på banken, får man inte något bostadstillägg. Är man beredd att gå till banken och ta ut pengarna till hyran? Kanske får vi se den lösning, som en del redan tillämpar. Ta ut pengarna, ge dem till barn och barnbarn, så får man bostadstillägg.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.