Debatt

Hallå Ronnebypolisen, var finns ni?

Debatt Artikeln publicerades
Om nu regeringen tillför polisorganisationen medel så måste en del öronmärkas för lokalt behov.
Om nu regeringen tillför polisorganisationen medel så måste en del öronmärkas för lokalt behov.

I minst tre år har Ronneby varit utan lokalpoliser. Ronnebys polissituation är fortfarande undermålig, även om man försöker blidka invånarna genom att placera en polisbil i veckan och inge polistrygghet. Frågan är hur vi Ronnebybor ska agera för att få till en förändring?

Den nya polisorganisationen som var till för att skapa ännu bättre förutsättningar för det lokala behovet blev precis tvärtom. Tyvärr började omorganisationen i fel ända med att fylla poliskorridorerna med allehanda sofistikerade titlar. Märkligt nog blev det inga poliser över för det lokala behovet.

Man överlät således det brottsliga fältet för hugade spekulanter i den undre världen och de var inte sena att ta för sig. Att återta förlorad mark görs inte i en handvändning. Det räcker inte, likt man gjort på många mindre orter, att tillsätta en stackars lokalpolis och att sedan låta allt vara händelsestyrt med polisbilar som far hit och dit. Var finns det så viktiga förebyggande arbetet som på sikt får ner brottsligheten och frigör utredningsresurser?

Ronnebys polissituation är fortfarande undermålig, även om man försöker blidka invånarna genom att placera en polisbil i veckan och inge polistrygghet. Är det verkligen så tryggt som man från polishåll vill göra gällande? Senaste tiden skvallrar om motsatsen. Bland annat har fyra ungdomar hotats med kniv på Ronneby kyrkogård en eftermiddag då de passerade ett invandrargäng. Ett annat exempel är den kvinna som angreps utanför resecentrum och tvingades swisha pengar till de hotande.

Detta är händelser som skett mitt i stan och inger en allmän och oro, och begränsar medborgarnas rörlighet. Tydligt är att gärningsmännen blivit tuffare och angriper folk mitt på dagen. I deras huvud finns polisen alltid en kvart bort eftersom det inte finns några lokala poliser stationerade i Ronneby. Undantaget är en kommunpolis, men vad kan han själv åstadkomma?

I minst tre år har Ronneby varit utan lokalpoliser. I dagsläget skyller man på resursbrist men viljan har aldrig funnits där. Frågan är hur vi Ronnebybor ska agera för att få till en förändring?

I dagens samhälle ska dessutom allt rationaliseras och småorter som Ronneby utarmas på åtskilliga servicefunktioner som storstäderna tar för givet. Folk börjar med rätta att skrika högt och kräver rättvis fördelning. ”Folkuppror” har cirkulerat i pressen gällande landsbygden. Frågan är om vi inte ska tala om polisuppror eller kanske med franskt maner göra upp eldar utanför polisstationer och hålla elden pyrande tills bemanning sker?

Om nu regeringen tillför polisorganisationen medel så måste en del öronmärkas för lokalt behov. Annars slukas dessa medel som vanligt upp i storstäderna.

Hälsningar TC i Ronneby och f.d. polis

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.