Debatt

Grattis alla röntgensjuksköterskor

Debatt Artikeln publicerades
Var det osäkert om din fot var bruten? Hade ditt barn lunginflammation? Har du råkat ut för diskbråck eller gjort mammografi? Varje år utförs cirka 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige.
Foto: Christine Olsson/TT
Var det osäkert om din fot var bruten? Hade ditt barn lunginflammation? Har du råkat ut för diskbråck eller gjort mammografi? Varje år utförs cirka 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige.

I dag den 8 november är det röntgensjuksköterskornas dag.

Det var den 8 november 1895 som Wilhelm Röntgen gjorde den upptäckt som kom att både revolutionera sjukvården och ge honom ett Nobelpris. 123 år senare firas Röntgensjuksköterskans dag över hela världen.

Var det osäkert om din fot var bruten? Hade ditt barn lunginflammation? Har du råkat ut för diskbråck eller gjort mammografi?

Varje år utförs cirka 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige. Majoriteten av dessa utförs av legitimerade röntgensjuksköterskor. Denna yrkesgrupp är nyckelpersoner för att säkra strålningssäkerheten för patienten, det vill säga att den som undersöks inte utsätts för mer strålning än vad som är absolut nödvändigt. Röntgensjuksköterskan har en aktiv roll i besluten om och vilka bilder som ska tas, samt i bedömningen av bilderna. Bilder som ofta är en förutsättning för att kunna ställa rätt diagnos och ge rätt behandling.

I Sverige i dag har vi ungefär 3 619 röntgensjuksköterskor. Sedan år 2001 är utbildningen ett eget utbildningsprogram motsvarande 180 högskolepoäng. Den legitimerade röntgensjuksköterskan arbetar i dag inom flera olika verksamhetsområden med arbetsuppgifter av skiftande karaktär: undersökningar och behandlingar av människan i livets olika skeden, det ofödda barnet, barn, ungdomar, vuxna och äldre samt i samband med rättsmedicinska undersökningar.

Vårdförbundet arbetar hårt för att en specialistutbildning och fler karriärvägar för röntgensjuksköterskor ska bli verklighet. Den tekniska och medicinska utvecklingen går extremt snabbt och det måste ges förutsättningar att möta den. En kunskapsbaserad vård kräver därför att röntgensjuksköterskor kan specialistutbilda sig.

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.