Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Gör det inte sämre för de äldre i Ronneby

Innan budgetbeslut i Ronneby fattas är det dags för oss pensionärer att kommentera förslagen till förändringar. Varje dag hör vi talas om äldres psykiska ohälsa och ofrivillig ensamhet samt undernäring. Vi måste nu verkligen se till att de beslut som fattas ser till att lösa problemen inte förvärra dem.
Publicerad 13 november 2019
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett förslag har lagts att minska personaltätheten på vård- och omsorgsboende samt att bli hårdare vid beviljande av plats”, skriver Laila Andersson, ordförande SPF Seniorerna Ronneby.
”Ett förslag har lagts att minska personaltätheten på vård- och omsorgsboende samt att bli hårdare vid beviljande av plats”, skriver Laila Andersson, ordförande SPF Seniorerna Ronneby.Foto: Marcus Palmgren

Regeringen satsar miljoner på olika projekt för att förbättra situationen för de äldre. Då ska vi i kommunen inte fatta beslut som motverkar detta. De olika pensionärsorganisationerna står beredda att hjälpa till.

Förslaget att lägga ner dagverksamhet är direkt kontraproduktivt. Om det inte är tillräckligt många deltagare i dag får vi undersöka hur vi kan förändra verksamheten så att fler vill delta. Förslaget att lägga ner restaurangen på Vidablick och matserveringen på trygghetsboendena är också fel väg att gå. Det finns en utredning sedan något år tillbaka där äldrenämnden vill undersöka användningen av alla tomma lokaler på Vidablick. Plocka fram den och se vad den visar. Varför är det så få personer som äter på Vidablick eller trygghetsboendena? Beror det på maten eller något annat? I stället för att lägga ner bör man utveckla.

Annons

Vi i pensionärsorganisationerna har mycket verksamhet men vi har problem att nå fram till de som behöver hjälp. Här måste vi till exempel få hjälp av hemtjänsten. För några år sedan hade vi i kommunen ett team, bestående av sjuksköterska, arbetsterapeut och biståndshandläggare som gjorde hembesök hos alla över 85 år för att diskutera små och stora problem. Det var mycket uppskattat av de äldre men var tog det projektet vägen? Finns det någon utvärdering? Ett tag hade vi också så kallade äldrelotsar som stöd framförallt för de som var multisjuka. Ännu ett lyckat projekt som lades ner.

Ett förslag har lagts att minska personaltätheten på vård- och omsorgsboende samt att bli hårdare vid beviljande av plats. Vi har den senaste tiden sett att undersköterskorna demonstrerar för att de inte orkar. Inte blir det bättre vare sig för personalen eller för de äldre med det nya förslaget. Kostnaderna för äldreomsorgen kan ju till och med öka på grund av personalens sjukskrivning. Vikarier finns inte heller att få tag i. Alltför få ungdomar vill arbeta inom omsorgen. Vi måste se till att det blir mer attraktivt i stället för tvärtom.

Jag hoppas att politikerna tar en diskussionsrunda till och då gärna tillsammans med till exempel KPR för att se över konsekvenserna av de olika förslagen. Vi ska göra det bättre för våra gamla, inte sämre.

Laila Andersson

Ordförande SPF Seniorerna Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons