Debatt

Förtroendekris för Ronnebys kommunpolitiker

Debatt Artikeln publicerades

Har med intresse följt artiklarna i BLT om kommunpolitikernas argumentation i Ronneby angående deras egen lönesättning, fast de vill ju inte kalla det så utan arvoden..

”Är det verkligen arvodena som är mest prioriterat i Ronneby kommun?”
Foto: Marcus Palmgren
”Är det verkligen arvodena som är mest prioriterat i Ronneby kommun?”

För mig och andra skattebetalare spelar det ingen som helst roll vad det kallas. Både Ronneby kommuns förtroendevalda politiker och kommunens anställdas löner betalas av oss skattebetalare. Roger Fredriksson menar att ett argument för att höja sin egen och andra politikers arvoden är att han är avundsjuk på kommundirektören Magnus Wide'ens lön på drygt 85 000 kronor (som han har varit med om att sätta själv).

Skillnaden var 48 procent enligt SR P4as granskning. Vilket motsvarar att Rogers lön är ca 33 procent lägre än Magnus lön. Så om Roger höjer sin lön med 18 procent till 66 000 kronor så har skillnaden krympt till 23 procent.

Men denna pengaspiral fortsätter och förstärks när politiker råkar ut för den demokratiska blindhet som vi har sett prov på ideligen avslöjas när ögonbindeln åker på i politikernas kamp för att överträffa varandra vid lönesättning och andra förmåner.

Pudlar hit och dit men det måste finnas klara och tydliga regler för hur lönesättning och förmånshanterande skall statueras, särskilt när de har en månadslön som motsvarar 2-3 gånger en arbetarlön.

Vem tror att Magnus inte får en lönehöjning nu när Roger har fått mer i börsen?

Ett annat argument som Roger tar upp är att lilla Ronneby kommuns politikerarvoden skall matchas med riksdagspolitikernas dito. Då menar han tydligen att ansvaret som kommunpolitikerna har är jämförbart med det ansvar som riksdagspolitikerna har.

"Vi ansvarar för 2 500 anställda som omsätter 1,7 miljarder" säger Roger, hur mycket ansvar och omsättning har riksdagspolitiker vid jämförelse?

Siffran 2 500 är ju inte riktigt sann utan enligt ronneby.se är det ca 2300 anställda i kommunen. Och vem är det egentligen som ansvarar för dessa anställda, är det inte kommundirektören?

Ronneby kommun är inte den enda kommunen där våra förtroendevalda får härja fritt utan styrsel, läs till exempel artikeln "Orimligt att chockhöja sina egna arvoden" som ni kan hitta på i Dagens Samhälle.

Jag tror inte att det var detta förslag som Ronnebys kommuninvånare ville se som högst prioriterat efter att alliansstyret vann valet.

Dessa cirka två miljoner ytterligare kommer att belasta Ronnebys kommuninvånares budget årligen och kommer att kräva en skattehöjning nästa år, klart som julens korvspad.

Det har redan uttalats, läs artikel tidiagre i BLT idetta ämne.

Dessa pengar kan göra stor nytta inom andra delar av kommunen som nu måste dra åt sin egen svångrem bland annat på grund av detta. Är det verkligen arvodena som är mest prioriterat i Ronneby kommun med blanda annat vattenbrist som borde stå högst på dagordningen.

För mig som är skattebetalare i Ronneby kommun som dessutom har Blekinge läns redan högsta kommunalskatt, 22,36 procent jämfört med lägsta, Karlskrona 22,10 procent enligt SCB, är det helt obegripligt att politiker inte kan dra i sin egen nödbroms när de märker att tåget skenar med lokförare som har ögonbindel.

Man drar lite på smilbanden men politikerföraktet får ännu ett nytt ansikte.

Anonym hederlig skattebetalare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.