Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

För tyst om fredspristagaren

Jag gläder mig verkligen åt årets fredspris till ICAN, men tycker det varit förvånande tyst i alla medier om vad de fått priset för.
KÄRNVAPEN • Publicerad 17 december 2017
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är förvånande tyst om ICAN, årets fredspristagare. På bilden syns Beatrice Fihn, svensk generalsekreterare, Daniel Hogsta, koordinator och Grethe østern, right, medlem i styr-komittén i ICAN.
Det är förvånande tyst om ICAN, årets fredspristagare. På bilden syns Beatrice Fihn, svensk generalsekreterare, Daniel Hogsta, koordinator och Grethe østern, right, medlem i styr-komittén i ICAN.Foto: Martial Trezzini

ICAN är en global organisation som finns i 101 länder och har över 468 samarbetspartners. ICAN var den drivande kraften för att starta förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen och drev förbudsprocessen framåt.

FN antog den 7 juli 2017 Konvention om ett kärnvapenförbud. 122 av FN:s 193 medlemsstater inklusive Sverige röstade för. 53 länder har sedan också signerat konventionen, men den träder inte i kraft förrän 50 stater dessutom har ratificerat den. Endast tre stater har hittills gjort det. Eftersom man i USA är rädd att på sikt behöva skrota sina kärnvapen när opinionen mot dessa växer, har man hotat Sverige (och troligen även alla Nato-medlemmar) med ett sämre försvarssamarbete om vi skriver på. Sverige har därför ännu varken signerat eller ratificerat konventionen utan tillsatt en utredning som närmare också skall studera vad konventionstexten betyder, framför allt för det redan gällande icke-spridningsfördraget NPT.

Annons

Förhoppningen är, att med tillräcklig opinion för ett kärnvapenförbud måste även kärnmaktsstaterna på sikt inse det orimliga med kärnvapnen och acceptera förbudet. På samma sätt som de gjorde med Konventionen om förbud mot kemiska vapen 1993. Utrikesministern är för att ratificera konventionen, medan försvarsministern (liksom Alliansen) ogärna vill stöta sig med USA.

Bertil Ahnlund

Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons