Debatt

Fel avliva friska lejonungar

DJURPARKER Artikeln publicerades

Svt avslöjade nyligen att Borås djurpark har dödat nio av 13 lejonungar under de senaste sex åren.

Lejon­ungarna på Borås djurpark var alla fullt friska men avlivades för att de klassades som ”överskottsdjur”. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: BORÅS DJURPARK
Lejon­ungarna på Borås djurpark var alla fullt friska men avlivades för att de klassades som ”överskottsdjur”. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

De senaste av dem, Potter och Weasley, dödades så sent som den 9 januari. De var då drygt ett år gamla.

Normalt lever ett lejon mellan 10 och 14 år. Lejonungarna på djurparken var alla fullt friska men avlivades för att de klassades som ”överskottsdjur”.

Många har visat sin upprördhet på Borås djurparks Facebook-sida under de senaste dagarna. ”Helt galet att avliva friska djur”, ”Man mår illa!!!”, ”Friska unga djur har rätt att leva”, ”Bedrövligt!” skriver några.

Det är för sent att rädda livet på lejonungarna Potter och Weasley. Men kanske kan denna tragiskahändelse få oss att tänka till kring andra fullt friska djurbarn som dödas i onödan. På Sveriges djurparker dödas kanske en handfull djur varje år medan det på vårt lands slakterier dödas fler än 200 000 fullt friska unga djur varje dag.

Lejonungarna dödades för att de utnyttjades som underhållning. Korna, grisarna, kycklingarna och hönorna dödas för att vi utnyttjar dem som mat. Båda sakerna är lika onödiga eftersom vi i dag har goda möjligheter att underhålla oss på andra sätt och att få i oss mat utan att utnyttja och döda djur.

Att promenera i skogen är ett bättre sätt att uppleva natur och vilda djur liksom det är bättre för djuren att vi tittar efter skylten ”vegetariskt” i stället för att gå till köttavdelningen i matbutiken.

Martin Smedjeback