Debatt

EU kan stärka sjukvården i Blekinge

Debatt Artikeln publicerades
Varje år insjuknar över 400 000 européer i sjukdomar som antibiotikan inte biter på.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Varje år insjuknar över 400 000 européer i sjukdomar som antibiotikan inte biter på.

Vårdpersonal och patienter, men även sjukdomar och antibiotikaresistens rör sig i dag över Europas gränser. I Europa, Sverige och i Blekinge är det europeiska samarbetet livsviktigt.

Sjukvården i Blekinge påverkas av det som händer i Europeiska unionen. Det visas med all tydlighet i och med Brexit, som riskerar leda till brist på medicintekniska produkter då alla certifikat för produkterna som utfärdats i Storbritannien upphör när de lämnar.

EU är viktig för hälso- och sjukvården. Vi vill att EU ska underlätta för samarbete i frågor där vi behöver hjälpa och stärka varandra över landsgränser. Vi behöver politiker i Europaparlamentet som förstår betydelsen av vårdens utveckling ur ett europeiskt perspektiv framför regelkrångel och detaljstyrning av vården i Blekinge.

Idag väljer många svenskar att studera till läkare eller andra yrkesområden med vårdanknytning i andra EU-länder. Flera regioner har samarbeten med universitet i exempelvis Polen och Ungern där läkarstudenter kommer till Sverige och gör sin praktik. I tider av personalbrist i vården är det viktigt att Blekinge kan rekrytera vårdpersonal utomlands.

Det är inte bara läkarna som rör sig över gränser, i allt större utsträckning söker sig svenska patienter till andra vårdgivare, såväl inom Sverige som till andra länder. Det beror bland annat på patienternas medvetenhet om möjligheterna att söka vård i andra länder har ökat. I Finland är det till exempel redan möjligt att gå till ett apotek i Estland för att hämta ut läkemedel utskrivna elektroniskt av läkare i Finland. Inom ramen för EU-samarbetet behöver detta bli verklighet även i Sverige och vi behöver driva på möjligheten att ta del av patientjournaler över gränserna.

Vi behöver också komma till insikten om att sjukdomar är ett gränsöverskridande problem. Antibiotikaresistensen är ett hot som inte tar hänsyn till nationsgränser och vi behöver därför samarbeta för att lösa utmaningen. Varje år insjuknar över 400 000 européer i sjukdomar som antibiotikan inte biter på. Vi behöver inte bara ställa hårdare krav på EU:s medlemsländer, vi behöver också se till att resten av världen följer efter.

EU ska vara relevant och vi ska samarbeta på de områden där EU kan göra skillnad. När det gäller att underlätta för såväl patienter som vårdpersonal är det europeiska samarbetet livsviktigt.

Alexander Wendt (M) 
Regionstyrelsens ordförande Blekinge

Emma Stjernlöf (M)
 Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.