Debatt

En sport att möta läsarnas behov

UTGIVARKRÖNIKA Artikeln publicerades

Sporten delar ofta upp läsarna i två läger. Eller i två lag, för att använda sporttermer. Inte sällan ställs sport mot kultur, men inget kan egentligen vara mer fel. Sport är ju kultur.

Förra veckan hade jag förmånen att vara med på Blekinge idrottsgala i Ronneby, för att dela ut BLT:s pris ”Årets komet” tillsammans med företagets sportchef Bosse Johnsson. I år gick utmärkelsen till duktiga friidrottaren Frida Andersdotter, vilket många av er säkert redan läst.

Det var ett mycket proffsigt arrangemang och en trevlig kväll på alla sätt. Det var länets idrottare väl värda. Den idrottsliga vardagen är sällan särskilt glamourös utan består mestadels av hårt slit under ibland rätt ogynnsamma förhållanden. Men den bärs upp av en passion, av en kärlek till idrotten som gör att de många aktiva ändå stretar på under både iskalla morgnar och mörka kvällar.

Jag tror att det är den passionen som bär mycket av sportjournalistiken också. Du behöver helt enkelt älska sport för att bli en riktigt bra sportjournalist. Det är först då du kan möta passionen hos de sportälskande läsarna som är både pålästa och hungriga efter mer läsning.

Nu är det dock inte alla som uppskattar all uppmärksamhet sport får. Det händer då och då att läsare påpekar att vi har på tok för mycket sport i tidningen och att vi borde ha lika många sidor kultur.

Själv hör jag inte till dem som utanför tjänsten kastar mig över sportnyheter. Visst gjorde jag några år som handbollsmålvakt i division II i tonåren, visst har jag hela livet haft ridning som ett stort fritidsintresse, och jag har för all del besökt en och annan fotbolls- och hockeymatch genom åren, men jag skulle inte direkt kalla mig för sportentusiast. Jag går betydligt oftare på teater, konsert och opera eller besöker något litterär tillställning. Det hindrar mig dock inte från att förstå vilken betydelse sportjournalistiken har för många läsare. För mig finns det ingen konflikt mellan sport och kultur. Båda behövs och båda engagerar läsarna. Att vi vill bredda och fördjupa sportjournalistiken innebär inte att vi inte parallellt också kan utveckla BLT:s kultur- och nöjesjournalistik som verkligen vårdats på ett utmärkt sätt av kultur- och nöjesredaktör Elin Thornberg.

Historiskt sett har sporten varit männens arena. Många sportjournalister är män, vilket också är förhållandet på BLT, och en stor del av utrymmet på alla sportredaktioner har vikts åt traditionella sporter som hockey och fotboll. Här behöver vi utmana oss själva. Skildra sporten ur fler perspektiv och på fler sätt. Vi har till exempel satsat mer på kommentarer under hösten och sökt oss utanför de traditionella sportramarna. I veckan berättade vi exempelvis om luftgevärsskytten Emelie Fagerström som fick utstå både slag och sparkar när hon ingrep under en pågående misshandel. Vi har dessutom Connie Nilssons stilsäkra krönikor som erhåller mycket uppskattning från läsarna. Han har faktiskt kommit upp i hela 200 stycken vid det här laget. Det kallar jag kulturgärning.

Trevlig helg!