Debatt

Du kan också cykla till jobbet

Debatt Artikeln publicerades
Har du hakat på cykelboomen än?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Har du hakat på cykelboomen än?

Varför inte cykla till affären när du skall handla? Det är de små sträckorna som släpper ut den mesta koldioxiden. Cykling är dessutom bra för hälsan, det är skonsamt för kroppen och det är miljövänligt.

Är det våra barn och ungdomar som skall lära oss vuxna hur vi skall få en bättre miljö? Det är dags för oss vuxna att vakna upp och visa att vi kan gå från ord till handling och visa vad vi kan göra för klimatet, miljön och vår hälsa.

Du kan börja med att cykla till jobbet. Varför inte cykla till affären när du skall handla? Det är de små sträckorna som släpper ut den mesta koldioxiden.

Region Blekinge och kommunerna i Blekinge, kan som goda arbetsgivare, ge sina anställda en morot att cykla till jobbet i stället för att ta bilen .

Här är ett exempel på hur mycket koldioxid du släpper ut om du har sju kilometer till jobbet och har en bil som släpper ut 140 gram koldioxid per kilometer: detta ger ganska exakt ett kilo koldioxid per resa eller två kilo per arbetsdag. På ett år med 225 arbetsdagar, ger det ungefär ett halvt ton koldioxid. Då kan man räkna ut hur mycket det blir om 100 bilar skulle köra den sträckan!

Om fler väljer cykeln som sitt främsta fordon så leder det till:

Minskade avgasutsläpp som i sin tur ger bättre luftkvalitet och lägre utsläpp av koldioxid, minskat trafikbuller och en fridfullare gatumiljö. Och det ger attraktivare städer, minskad trängsel på gatorna och säkrare trafik.

Har du hakat på cykelboomen än? Om inte, så är det verkligen på tiden! Cykling är bra för hälsan och det är skonsamt för kroppen. Att cykla är miljövänligt och hjälper dig att komma i form, det höjer också humöret, det rensar tankar och du kan vara social på en cykel.

Lycka till!

Tack för att du bidrar till en bättre miljö, klimat och hälsa.

Lennart Ung, Kristdemokrat

Lars Hasselgren, Moderat

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.