Debatt

”Detta hjälper inte ett krisande Ronneby!”

Debatt Artikeln publicerades
”Ödmjuk anpassning till det samhälle som erbjuder skydd borde vara en självklarhet, men tyvärr uppfattar många att det är samhället som håller på att anpassa sig efter de skyddssökande”, skriver signaturen Oförstående.
Foto: Ann-Marie Andersson
”Ödmjuk anpassning till det samhälle som erbjuder skydd borde vara en självklarhet, men tyvärr uppfattar många att det är samhället som håller på att anpassa sig efter de skyddssökande”, skriver signaturen Oförstående.

Svar till Omid Hassib (V) insändare ”En påminnelse...” (BLT den 8 november).

“Vi invandrare är här för att vi har flytt och är i behov av skydd.” Påståendet är korrekt för vissa invandrare men oerhört provocerande för andra.

De flyktingar som kommit till Sverige och sökt asyl på grund av skyddsbehov och beviljats uppehållstillstånd har getts möjlighet till en ny start av sina liv med de förutsättningar som det svenska samhället erbjuder. Beviljat uppehållstillstånd är en bedömning som görs av berörda svenska myndigheter och får aldrig betraktas som en självklarhet. Att drömma om ett liv i frihet och utan hot är en rättighet.

Att få ett liv i frihet och utan hot förutsätter egen ansträngning och är ingen annans skyldighet. Ödmjuk anpassning till det samhälle som erbjuder skydd borde vara en självklarhet, men tyvärr uppfattar många att det är samhället som håller på att anpassa sig efter de skyddssökande. Samhällets tjänster är aldrig gratis. De betalas av skattebetalarna och fördelas efter behov. Ingen skall värderas i lönsamhetstermer, men vi kanske måste tillåta oss att fundera över kostnader, eftersom skattepengarna måste räcka till alla samhällsutgifter.

Frihet och demokrati får aldrig vara självklart för någon. Frihet och demokrati förvärvas genom ansträngningar som innehåller skyldigheter. När detta är uppfyllt kan vi börja tala om rättigheter.

Det inledande påståendet är givetvis oerhört provocerande för alla de invandrare som kommit till Sverige av andra skäl än som flyktingar. Vi har många som rekryterats till svenska företag som arbetskraftsinvandring, vi har många som valt Sverige för studier och efter studierna valt att stanna i Sverige och så vidare. De är alla invandrare!

Inlägget som jag refererar till är tyvärr totalt onyanserat och syftar endast till att ställa grupper mot varandra genom en osaklig redogörelse. Detta hjälper inte ett krisande Ronneby!

Oförstående

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.