Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Dags för de gula västarna i vården?

Lika sjukvård till alla Sveriges medborgare är väl en god målsättning. Men jag skulle nog vilja säga att detta är omöjlighet så länge vi har 21 regioner som skall styra sjukvården.
Publicerad 16 juli 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kanske behöver de vårdanställda plocka fram de gula västarna.
Kanske behöver de vårdanställda plocka fram de gula västarna.Foto: Rafael Yaghobzadeh

Saken blir ju inte bättre när statsminister Stefan Löfven lovar att det skall bli 14 000 fler anställda i vården till 2022. Detta i ett läge när så gott som alla regioner brottas med sin ekonomi. Som jag ser det finns det bara två vägar att gå. Antingen blir det kraftiga skattehöjningar eller också går vi in och rationaliserar vården men framför allt dess administration. Frågan är väl bara vem som vågar hålla i skaften när yxan går.

På 1970-talet fanns det ca 10 000 läkare anställda i regionen (dåvarande landsting). I dag har vi cirka 35 000 läkare anställda. Det är ju bra att vi har god tillgång till läkare. Frågan är bara hur mycket tid de ägnar åt patienter och hur mycket tid som går åt till administration. Det är faktiskt så att läkarna jobbar en hel del med administration. Det är lite märkvärdigt eftersom vi har 44 000 anställda administratörer och chefer. Vi har alltså fler administratörer än läkare i organisationen.

Annons

Men hur ser det ut i Blekinge?

Enligt ledarsidan den 13 juli har Blekingeregionen 538 läkare anställda och ”bara” 503 administratörer! Nu skall vi i ärlighetens namn säga att regionen har mer arbetsuppgifter än vården att ta hand om. Man jobbar bland annat med den regionala utvecklingen, kultur och kollektivtrafiken.

Förr i tiden sa man att det gick en kontorist på fyra kollektivanställda. Det förhållandet har säkerligen ändrats med tiden. Men vi kan väl vara överens om att det bör vara betydligt fler anställda i vården än det är på kontoret. Det är ju inte konstigt att sjuksköterskor flyr till Norge och undersköterskor säger upp sig. Vem skall eller vill jobba i vården i framtiden?

Om vi 1 600 politiker skall kunna erbjuda alla medborgare en likvärdig vård i framtiden måste vi nog inse att pågående utveckling inom våra regioner inte längre är hållbar.

Vi måste tänka om. Vi måste rationalisera och vi måste se över organisationen. Regionens huvuduppgift måste vara att erbjuda medborgarna en god och likvärdig vård.

Sen blir ju frågan om regionerna skall avskaffas helt, eller om dom skall fråntas sjukvårdsansvaret, eller om vi genom en organisationsöversyn kan komma tillrätta med dagens problem och behålla vår regionsstruktur.

På något sätt måste vi förändra vårt arbetssätt inom vården annars måste vi medborgare plocka fram de gula västarna.

Lasse Hasselgren, moderat Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons