Debatt

Då spränger KHK 100-miljonersvallen

Fredrick Rybarczyk ,
”KHK är ett riktigt coolt företag som genererar konkreta möjligheter för regionen”, skriver Fredrick Rybarczyk.
Foto:Marcus Palmgren
”KHK är ett riktigt coolt företag som genererar konkreta möjligheter för regionen”, skriver Fredrick Rybarczyk.

Det är hög tid att vi ser Karlskrona Hockeyklubb (KHK) med nya ögon.

Effektivt är KHK Sveriges snabbast växande startup inom sport och underhållning. Ett riktigt coolt företag som genererar konkreta möjligheter för regionen. Lokala och regionala partner som vill och har modet att satsa på att göra affärer med Karlskrona Hockeyklubb ges bred nationell exponering, access till en arena för innovationsprojekt, B4B och en rad av möjligheter till lönsamma placeringar, både lång och kortfristiga.

Sedan februari 2017 har jag agerat som rådgivare men också mera hands on på uppdrag av styrelseordförande Tobias Larsson. Jag har bra koll på mikroekonomin i verksamheten och jag ser potential. KHK har ökat total omsättning från 31,6 till 78,2 miljoner kronor på tre år. Även rensat för SHL-pengen, det vill säga mediaavtal och centralt samordnad försäljning, har KHK koncernen ökat sin omsättning från 29 till 51,6 miljoner kronor under samma period. Ändå är det min bedömning att branschen är outvecklad och att det finns klart mycket mera pengar att tjäna.

En startup, och det är så jag ser KHK, är en av tre saker. Välfinansierad, långsamt växande eller så sitter man med återkommande likviditetsproblem. KHK har gått den snabba vägen fram då klubben klättrat från obskyr breddidrott till Sverigeelit på ett halvt årtionde.

Tillväxten har slitit enormt och kostnader för utrustning till den ombyggda arenan, restauranger och spelarinvesteringar har resulterat i miljonunderskott de två senaste säsongerna. Karlskrona kommun förtjänar ett hedersomnämnande för en snabb och modig satsning. I motprestation får kommunens invånare en uppgraderad infrastruktur, en trevligare stad samt tiotals miljoner i direkta och indirekta årliga intäkter.

Hockey är passion och varje ny säsong har kännetecknats av "vi mot världen" och "kniven mot strupen"-mentalitet. Affärsmässigt har det aldrig stått så mycket på spel som inför säsongen som snart ska börja. Men. De värsta strukturella problemen bearbetas snabbt och systematiskt. I Charlotte Gustavsson har KHK rekryterat en vass trendbrytande vd med dokumenterad erfarenhet av att bygga nya marknader. Successivt utvecklar KHK sitt affärsmannaskap och sina professionella rutiner. Vägen till ett positivt kassaflöde och en förstärkt ekonomi är tydlig:

* Tuff men realistisk budget.

* Ökade intäkter från hel säsong med restaurang och serveringar.

* Omförhandling av olika typer av avtal kommer att korrekt reflekteras i lägre kostnader och även förhöjda intäkter.

* KHK har tvingats till tuffa men nödvändiga val där hårt arbetande personal har sagts upp. I dag står man med en smal kostnadsbas och flexibla vägar att expandera dynamiskt.

* SHL-varumärket ökar i värde och genererar större intäkter till klubbarna.

Om KHK klarar att befästa sin position kommer bolagen att öka omsättningen till 90 miljoner kronor 18/19 och spränga 100-miljonersgränsen 2020. Det år det var tänkt att föreningen skulle komma till SHL då man tänkte högt och vågade drömma, där och då för fem år sedan. Riskabelt? Javisst, men om KHK-aktien vore till salu hade jag velat köpa.