Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Bra att hemvändarna inte känner igen sig!

Att förtäta på Trossö är enda chansen att utveckla och kunna bygga fler bostäder och verksamheter som lockar kompetent arbetskraft till vårt näringsliv.
Publicerad 15 januari 2019
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Även om vi bor och lever i vårt stolta världsarv är det tillåtet att utveckla staden för fram­tidens behov, för de unga och för de kommande genera­tionerna.”
”Även om vi bor och lever i vårt stolta världsarv är det tillåtet att utveckla staden för fram­tidens behov, för de unga och för de kommande genera­tionerna.”Foto: Marcus Palmgren

Vi är alla olika vi människor, så även vi i Karlskrona! Vi gillar olika sorters musik, olika sorters konst, olika färger, olika syn på arkitektur och olika syn på utveckling av byggnation i Karlskrona.

Senast läste jag insändare i BLT som bland annat menade att ”återvändare och besökare inte känner igen sig i Karlskrona” (BLT den 9 januari)! Jag tänkte precis tvärtom, tänk vilken tur att återvändare märker skillnad och att Karlskrona har utvecklats! Jag menar att om man vill bevara och bevara allt i vår stad så kan man lätt föreställa sig att om man sätter en ostkupa över staden så kommer vi inom kort lida av ”syrebrist” med avsaknad av nya bostäder och ett än mer framgångsrikt näringsliv som följd.

Annons

I andra insändare utses vår stadsarkitekt till ”visionär” som på egen hand beslutar om utvecklingen i staden. Jag menar att det är en stadsarkitekts förbannade skyldighet att visionera och ge förslag till nya möjligheter som sedan kan beslutas av våra folkvalda politiker i demokratisk ordning och därmed fortsätta utveckla Karlskrona. Insändare som menar att en stadsarkitekt på egen hand kan besluta om översiktsplaner och detaljplaner har en del att lära. Förtätning och funktionsblandning har för vissa blivit negativa uttryck som stadsarkitekten uppfunnit, men det förekommer förtätning och funktionsblandning i många kommuner i vårt land.

Jag tänker att förtätning är och har varit positivt för Karlskrona. Hur såg Stumholmen ut före Bo-mässan -93? Många äldre kommer säkert ihåg den fula Jibegården och Savoy hotell som blev till Wachtmeister köpcentrum med fina bostäder i centralt läge. Före detta simhallstomten blev finfina bostäder. Före detta gasverkstomten blev ett modernt hotell. Det tomma fryshuset på Saltö blev fina bostäder. Nu blir före detta gamla Strandgården på Pottholmen, en före detta parkeringsplats på Kihlstöms kaj, före detta BK-staben samt en rivningstomt på Pantarholmen attraktiva bostäder och vad månde bli av Hattholmen med flera exempel. Är det då fel med förtätning?

Att förtäta på Trossö är enda chansen att utveckla och kunna bygga fler bostäder och verksamheter som lockar kompetent arbetskraft till vårt näringsliv.

Som stadsvärd i Karlskrona kan jag också nämna hur trivsamt och tillgängligt Karlskrona upplevs avseende till exempel trevliga gågator, uteserveringar och caféer för att inte nämna Stortorget med vår grundare kung Karl den Xl i absoluta centrum, nu en fin mötesplats för turister och flanörer. Här träffar jag som stadsvärd många turister och Karlskronabor som skådar torget, vilar trötta fötter och äter kanske en glass.

Till sist: även om vi bor och lever i vårt stolta världsarv är det tillåtet att utveckla staden för framtidens behov, för de unga och för de kommande generationerna.

För er som känner mig: ni vet att jag älskar vår fina kommun med landsbygd, skärgård, vår vackra stad och vårt stolta världsarv. Till alla kommunanställda ”keep up the good work”!

Carl-Axel Ottosson, numera pensionerad kommunanställd Karlskrona kommun

Annons
Annons
Annons
Annons