Debatt

Återupprätta samhällskontraktet

Debatt
 ”Gator och torg ska återtas från gängens järngrepp så att alla medborgare kan känna sig trygga” skriver bland andra riksdagspolitikern Annicka Engblom (M).
Foto: Patric Söderström
”Gator och torg ska återtas från gängens järngrepp så att alla medborgare kan känna sig trygga” skriver bland andra riksdagspolitikern Annicka Engblom (M).

När samhällskontraktet hotas av otrygghet och bristande välfärd. När den starkaste högkonjunkturen sedan 1980-talet snart har passerat, och Sverige ändå på många sätt står sämre rustat än när vi gick in i den. Och när behovet av reformer är avsevärt större än utrymmet för dem. Då krävs tuffa prioriteringar. Moderaternas budget för 2020 sätter det som är viktigast för Sverige främst – med fokus på tre områden.

För det första handlar det om ett återupprättat samhällskontrakt. Välfärden ska finnas där när man behöver den och fungera i hela landet. I Moderaternas budget föreslås en omfattande ökning av de generella resurserna till välfärden. För Blekinge innebär det dubbla resurstillskott för länets kommuner i förhållande till regeringens budget. Detta för att motverka skattehöjningar och nedskärningar i välfärden. Till exempel tillförs Karlskronas kommun nära 49 miljoner kronor nästa år istället för 22.

Gator och torg ska återtas från gängens järngrepp så att alla medborgare kan känna sig trygga. Vi vill att 2 000 ordningsvakter ska bistå Polisen med att återta kontrollen. Betald polisutbildning och högre löner ska få fler ska vilja söka sig till – och stanna kvar i polisyrket. Totalt innebär Moderaternas satsningar mer än 3,2 miljarder kronor för fler poliser och ökad trygghet år 2020. Vidare fortsätter vi förstärka den svenska försvarsförmågan.

För det andra handlar det om att stärka sammanhållningen i Sverige. Framtidsutmaningar ska vi tackla tillsammans, inte var och en för sig. Vissa tar tunnelbanan till jobbet – andra bilen. Om Sverige ska hålla ihop måste alla ha råd att transportera sig. Vår budget innebär att priset på bensin och diesel sänks med en krona vid pumpen nästa år.

Lika viktig är sammanhållningen mellan generationer. Och alla pensionärer som varit med och byggt Sverige – inte bara de med högst pension – förtjänar sänkt skatt. Moderaterna sänker därför skatten dubbelt så mycket och för dubbelt så många pensionärer jämfört med regeringen.

Med språkkrav för de vuxna och en skola som fokuserar på kunskap, ges förutsättningar för alla som är nya i Sverige att komma in i samhället och vara med och bidra till det gemensamma.

För det tredje; en stärkt arbetslinje som ger Sverige högre tillväxt. Nu tar Moderaterna ett stort tag om bidragen. Vi föreslår skärpta krav för att få försörjningsstöd, kvalificering in i bidragssystemen, krafttag mot bidragsfusk – och ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att ta ett jobb. Samtidigt förstärks jobbskatteavdraget med inriktning mot de lägsta inkomsterna. ”Hälften kvar” av en löneökning ska vara en princip som gäller alla. Därför föreslår vi nu att nivån på den statliga inkomstskatten trappas ned. Tillsammans leder dessa reformer till fler jobb och ökad tillväxt.

När andra tittat ner i sina önskelistor har Moderaterna tittat ut över Sverige. Vi har sett att det finns stora problem att lösa. Nu återupprättar vi samhällskontraktet och ser till att skattebetalarna i Blekinge får valuta för sina pengar.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)

Annicka Engblom, riksdagsledamot Blekinge (M)

Roger Fredriksson, förbundsordförande Blekinge (M)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.