Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Året med Samstyret

Så rann 2019 bort, ett år då S(D)amstyrets i Sölvesborg härjningar slog till med full kraft. Hur sammanfattar man ett år med ett styre, som gör parodi på sig själv - låt vara en parodi med bitter eftersmak? Nåväl, försöker med några "highlights".
Publicerad 4 januari 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten Lars Erik Jonsson, Sölvesborg, sammanfattar året med Samstyret i Sölvesborg.
Insändarskribenten Lars Erik Jonsson, Sölvesborg, sammanfattar året med Samstyret i Sölvesborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Maktövertagandet började med två pompösa lögner: Lögn 1: Kommunens ekonomi var körd i botten. Lögn 2: Man skulle bli ett ödmjukt lyssnande och samsynssökande styre.

Sölvesborg skulle också bli ett SD:s skyltfönster mot övriga Sverige, och även mot övriga världen får man förmoda. För vi skulle byta titel på kommunfullmäktiges ordförande. Nu togs beslut att han skulle tituleras borgmästare. Motiveringarna var två: 1.Titeln var mer gångbar vid internationella kontakter! 2.En kul grej!

Annons

Vindkraftprojektet Taggen vållade mycket debatt. S(D)amstyret bortsåg helt från sin roll som kommunstyre. Nu förde man både Försvarets och naturvårdsmyndigheternas talan. Icke att förtiga att man tog starkt parti för kustbornas rätt att slippa se vindmöllor, ett starkt ställningstagande i miljödebatten.

Så hade Christel Henningsson sett "flådiga" bilar som hämtade upp alla de tiggare som spridit oro och oordning, där de lugnt och stilla satt med sin mugg. Alltså måste tiggeri förbjudas. På fullmäktigemötet när beslutet skulle tas, protesterade två ungdomar genom att skramla med var sin mugg med några slantar i. Kommunalrådet Louise Erixon skrev insändare om det "hot" mot demokratin som det innebar, och borgmästaren hotade med ordningsvakter. Nåväl, det blev beslut om tiggeriförbud.

Under året beslöt också S(D)amstyret att vår dokumenterat trygga stad skulle förklaras otrygg, till fromma för styrets önskan att lösa otrygghet med ordningsvakter, väktare och övervakningskameror.

En "konsult" anställdes i april och för ett år framåt för att utforma SD:s politik. En politik som även helt och hållet anammats av de tre lydpartierna M, KD och SoL. "Konsultens" arbete har hittills resulterat i ett 220-punktsprogram.

SD, som vill ha ordning och reda och laglydnad, har tillsammans med lydpartierna beslutat att trotsa Svea rikes lag. Eftersom man vet att staten inte tolererar lagbrott, ska man överklaga till Förvaltningsrätten och hävda sin "rätt" att trotsa lagen. Nu vet man förstås att lagtrotset inte kommer att tillåtas, men då har man åtminstone fått en dom på att det man från början inte trodde var lagligt inte heller är lagligt. Hänger ni med?? Det bör ni göra för det har Louise Erixon förklarat lugnt och pedagogiskt ett flertal gånger. Och lydpartierna har hon givetvis helt i sin hand.

På SD-dagarna i augusti uppträdde vice kommunalrådet Paul Andersson (M) på scen och betygade sin vördnad för Louise Erixon och SD till publikens jubel.

SD:s konstiga konstsyn känner ni säkert till. Den får liksom lite extra knorr efter att ha läst familjen Åkessons hovreporter Niklas Svenssons hemma-hos-reportage i det åkessonska hemmet. Där säger Jimmie Å med klädsam blygsamhet: "Jag upplever inte att vi är särskilt kulturellt engagerade." Med pronomenet "vi" kläder han förstås också sambon Louises engagemang för kultur och konst i ord. Och så fortsätter Åkesson sin litania: "Kulturpolitiken får absolut inte lida i Sölvesborg, däremot får den en annan inriktning än vad den haft tidigare. Där vi går mot folklig kultur i stället för normupplösning och samhällsupplösning."

I 220-punktsprogrammet hittar vi ett exempel på den folkliga kulturen Jimmie och Louise vill ha: ett minnesmärke över drottning Margareta. Hon levde visserligen större delen av sitt liv på 1300-talet, men vem kan tänka sig något folkligare och mer passande i 2000-talets Sölvesborg?

Två ungmoderater vållade rädsla när de ville överlämna en regnbågsflagga till kommunen. Alltså ska stadshuset stängas för allmänheten.

Nu ser vi med spänning och tillförsikt fram emot när Samstyret under året ska svinga sitt trollspö och stänga tre kommunala äldreboenden, nu när Frösunda ska öppna sitt boende. Tre har valt Frösunda som sitt nya boende. Fyra är osäkra. De andra strax över 40 ska inte tvingas in på Frösundas boende. Samtidigt finns det inte plats på de kommunala boendena. Men Robert Lindén har en hemlig plan hur man löser detta. Jag förstår väldigt väl att man inte vill avslöja den planen.

Lars Erik Jonsson, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons