Debatt

"Arbetarkommunen gör anspråk på att överpröva beslut i fullmäktige”

Debatt Artikeln publicerades
Foto: BO AKESSON

Några kvinnor i arbetarkommunen i Olofström skriver att nu för det vara nog med förtal från Sara Rudolfsson (BLT den 25 juli). Det är en tråkig utgångspunkt.

Jag uppfattar Rudolfssons inlägg som ett förslag till analys av den uppkomna situationen. Alla måste inte dela den analysen och då får man presentera något eget. Här saknar jag en konstruktiv diskussion från arbetarkommunens ledning. Hittills har man upprepat ganska grova anklagelser som jag uppfattar som grundlösa. I vart fall utgör dessa inte hela sanningen.

En fråga har inte belysts och som jag uppfattar som central är att arbetarkommunen gör anspråk på att överpröva beslut i fullmäktige, nämnder och styrelser. Jag har själv upplevt hur nämndordföranden kommer tillbaka med direktiv i enskilda frågor. Jag tänker mig kommunalpolitik som i någon mån pragmatisk där större hänsyn kan tas till olika partier för att fatta beslut som omfattar så många kommun­invånare som möjligt. Det är ju också i den verkligheten ett kommunalråd lever i inte minst när S inte har egen majoritet i fullmäktige och nämnder.

Som partiets högsta instans i kommunen lägger arbetarkommunen fast inriktningen av politiken för att forma ett bra samhälle, man fastställer nomineringar till val till fullmäktige, och efter valet nomineringar till nämnder och styrelser. Kommunalrådet, som är utsett av fullmäktige, har att svarar inför kommunstyrelsen och fullmäktige. I ljuset av detta har jag svårt att förstå att arbetarkommunen kan ställa sig över detta. Det framstår inte som demokratiskt och praktiskt sett kan det bara fungera med egen majoritet. Det här kan ge upphov till starka spänningar mellan partiets styrelse och ett kommunalråd som ska avväga många intressen hos samarbetspartier och andra intressenter både i och utanför den egna kommunen.

Och visst vore det bra om arbetarkommunens styrelseledamöter förde en idédebatt i stället för att peka finger.

Hans Jonsson, ordinarie ledamot (S) i utbildningsnämnden i Olofström

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.