Debatt

Är det hållbart med så mycket granskog i Blekinge?

Debatt Artikeln publicerades
Det är dags att vi börjar bygga upp en ny robust skog som kan stå emot angrepp från skadedjur och ett varmare klimat.
Foto: Hasse Holmberg
Det är dags att vi börjar bygga upp en ny robust skog som kan stå emot angrepp från skadedjur och ett varmare klimat.

Granen spelar en stor och viktig roll i svenskt skogsbruk. Den är lättodlad och producerar virke som efterfrågas av skogsindustrin. Men är detta hållbart?

Granen klarar sig ganska bra i ungdomen men ofta kommer bakslagen längre fram, inte minst nu när klimatet blir varmare. Och vad händer med granskogen som är anlagd på marker där inte granen trivs? Vi vet att stressad och försvagad gran är mycket sämre på att stå emot skadeinsekter. Det varmare klimatet gör att det i framtiden kommer nya okända skadegörare och att odla endast ett trädslag är inte hållbart. Det finns de som anser att det finns risk för en storskalig katastrof i Blekinges granskogar.

När Blekinge blev svenskt 1658 fanns det ingen granskog här, det mesta var bokskog. I dag är granen det helt dominerande trädet i Blekinge. Nere i Europas granplantager är granbarkborrens skador mycket större än här. I Tjeckien uppskattas förlusterna år 2018 till 1, 25 miljarder euro och prognoserna framåt är fortsatt mycket pessimistiska. Den främsta förklaringen till den stora skogsdöden är det ändrade klimatet och det ensidiga skogsbruket. I Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland är skadorna också mycket stora och skadorna befaras dessutom bli ännu värre när vädret blir varmare.

Framtiden för älgen i Blekinge är också dyster. Vi vet att den inte mår bra på grund av varmare vintrar och det ensidiga skogsbruket. Om 20-25 år har vi förmodligen ingen älg kvar i Blekinge om detta fortgår.

Det är dags att vi börjar bygga upp en ny robust skog som kan stå emot angrepp från skadedjur och ett varmare klimat. För att vi ska lyckas med detta måste alla börja samarbeta – ekologer, naturvårdare, ekonomer och skogsbranschen. Det får inte bli så att girigheten vinner för då är risken stor att vi mister allt ihop!

Owe Nodmar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.