Debatt

Ansvarsfull politik prioriterar logopedbehovet

Debatt Artikeln publicerades

Louise Erixon (SD) svarar på Alexandra Melanders och Jens Melanders debattartikel ”Samstyret ställer barn mot barn” (BLT den 29 november).

”Vår uppfattning är att alla barn med talsvårigheter, oavsett ursprung, bör ha rätt till professionell hjälp”, skriver Louise Erixon (SD).
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
”Vår uppfattning är att alla barn med talsvårigheter, oavsett ursprung, bör ha rätt till professionell hjälp”, skriver Louise Erixon (SD).

Inför budgetarbetet för 2019 konstaterade vi i Samstyret att det finns otroligt många hål i Sölvesborgs kommuns verksamheter. Dessa hål består av nästan 50 miljoner kronor och avser behov i välfärden som saknar kostnadstäckning på grund av ett för svagt ekonomiskt läge. Detta innebär att vi fått ett tungt arv från tidigare rödgröna styret vilket tyvärr riskerar ta lång tid att vända.

Politik handlar om prioriteringar. Det handlar om att ställa kostnader och nyttan som dessa ger mot varandra och detta är Samstyret beredda att göra eftersom vi vill ta ansvar. Välfärdens kärna och samhällskontraktet måste alltid komma först och i detta går det faktiskt att ifrågasätta om modersmålsundervisningen i dag verkligen bör vara en angelägenhet för skattebetalarna eller för berörda föräldrar.

Upplysningsvis bör dock betonas att modersmålsundervisningen även med Samstyrets politik kommer att finnas kvar, eftersom denna i grunden är lagstadgad. Frågan bör däremot ställas till Alexandra och Jens Melander om vilka som egentligen ställer grupp mot grupp?

Medan Samstyret valde att prioritera både modersmålsundervisning och en logopedtjänst för kommunens barn valde Socialdemokraterna att inte avsätta en krona för det sistnämnda i sin budget. Detta trots att ett kraftigt behov finns hos vissa barn att få hjälp att utveckla det svenska språket i tal vilket en logoped är ett bra verktyg för. Även invandrade barn kan ha nytta av denna hjälp eftersom vissa ljud och uttal i det svenska språket kan vara svåra att lära sig själv när man har ett annat modersmål än just svenska.

Vår uppfattning är att alla barn med talsvårigheter, oavsett ursprung, bör ha rätt till professionell hjälp. Att oppositionen i Sölvesborg inte vill ge dem detta förblir dock ett mysterium.

Louise Erixon (SD)

Gruppledare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.