Debatt

Ännu viktigare än eko är vegetariskt

Debatt Artikeln publicerades
En ännu viktigare aspekt är vad vi lägger på tallriken. FN:s klimatpanel (IPCC) har pekat ut att vi behöver ställa om och äta mer vegetariskt, skriver Olle Hilborn (MP).
Foto: Fredrik,Hagen
En ännu viktigare aspekt är vad vi lägger på tallriken. FN:s klimatpanel (IPCC) har pekat ut att vi behöver ställa om och äta mer vegetariskt, skriver Olle Hilborn (MP).

Olle Hilborn (MP) svarar på Morgan Kullbergs debattartikel om ekologiska livsmedelsinköp, ”Ställ inte krav på ekologisk mat” (BLT den 9 augusti).

Morgan Kullberg (m) anser att det är det offentligas uppgift att inte köpa in ekologisk mat. Jag är en annan åsikt. Jag tycker att det offentliga ska främja en hållbar framtid för kommande generationer. Där är ekologisk mat en viktig pusselbit.

Kullberg har helt rätt i att ekologisk odling inte ger lika mycket mat per odlad hektar. Ekologisk odling ger i genomsnitt 8-25 % lägre skördar än konventionell odling. Variationen är stor mellan olika grödor och jordbrukssystem.

Däremot är ekologiskt avsevärt bättre på att bevara biologisk mångfald, med runt 40-50 % fler organismer på jordbruksmarken. Artrikedomen är också större. Dessutom är kväveurlakningen mindre och vatten- och jordkvaliteten är bättre per ytenhet. Så kallade kemiska bekämpningsmedel används inte heller.

Inte att förglömma är också den generellt sett högre mullhalt som ekologiska gårdar har. Detta ger bland annat bättre skydd mot torka. Enligt Jordbruksverkets statistik från förra året så klarade det ekologiska jordbruket sig bättre mot torkan än det konventionella jordbruket. I förlängningen är det också bra för bönder med ett motståndskraftigt jordbruk. Även för vår självförsörjningsgrad i Sverige.

Jag anser att fördelarna med ekologiskt odlad mat är stora och något vi ska främja. Att lägga pengar på våra barns framtid och fortsätta motivera svenska bönder att öka ekologisk produktion är god politik.

Jag ska dock ge Kullberg rätt i att ekologisk kontra konventionellt är alltför trubbigt för att kunna leda till de bästa miljö- och klimatresultaten. En ännu viktigare aspekt är vad vi lägger på tallriken. FN:s klimatpanel (IPCC) har pekat ut att vi behöver ställa om och äta mer vegetariskt. BLT rapporterade om det bokstavligen på uppslaget efter Kullbergs insändare.

Enligt IPCC behöver vi ställa om till en växtbaserad kost för att klara klimatutmaningen. Det är också en förutsättning för att bekämpa svält i världen då det använder avsevärt mycket mindre arealer än en köttbaserad kost. Det sammanfaller också väl med Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller en hälsosam kost. Notera att det inte är ett jordbruk helt utan djur som förespråkas, men det protein vi lägger på tallriken ska i absolut största mån komma från växtriket.

Eftersom miljö- och klimat verkar ligga Kullberg nära om hjärtat ser jag fram emot att tillsammans diskutera vidare frågan om ekologisk mat och gemensamt sätta ett ambitiöst mål om minskad köttkonsumtion i Karlskrona kommuns verksamheter!

Olle Hilborn (MP), språkrör Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.