Debatt

74 000 kronor i arvode för ungmoderat!

Debatt Artikeln publicerades
En trio i Karlshamn har tjänat mycket pengar på kommunalpolitiken.
Foto: Henrik Holmberg / TT
En trio i Karlshamn har tjänat mycket pengar på kommunalpolitiken.

Undersköterskorna i Karlshamn pressas till bristningsgränsen under besparingskraven i Karlshamn. Ungmoderaten Elin Petersson är nog särskilt glad nu, sedan hon under mars månad kammat hem sammanlagt 74 186 kronor på politiken.

39 186 kronor från kommunen och 35 000 kronor från Region Blekinge, där hon har denna fasta månadslön som politisk sekreterare för Moderaterna. Inte dåligt för en blott 25-årig politiker som, tillsammans med Magnus Gärdebring, kapade åt sig tunga och ekonomiskt välsmakande poster inför den nyss inledda mandatperioden, samtidigt som andra rutinerade partimedlemmar abrupt fråntogs sina uppdrag.

Såväl Petersson som Gärdebring placerade sig i kommunstyrelsen, där den sistnämnde också tillhör dess arbetsutskott. Utöver fullmäktigeuppdraget och posten som oppositionsråd, sitter Gärdebring även i regionfullmäktige, där det bjuds på arvodesbröd, när sammanträdestallrikarna är framdukade. Gärdebrings månadsinkomst från kommunen under januari, februari och mars i år var 54 305 kronor, respektive 51 950 och 53.520 kronor.

Nästan samma summor kommer kommunalrådet Per-Ola Mattssons lojale koalitionsbroder, Mats Dahlbom C, upp till. Han kunde för januari kvittera ut 45 516 kronor och därtill 5 244 kronor i ersättning för förlorad arbetsförtjänst. I februari hade summan vuxit till hela 54 078 kronor, medan den i mars uppgick till 49 330 kronor. Dahlbom är som bekant så kallad fritidspolitiker men kan glädja sig åt att samarbetet med Mattsson personligen är så lönsamt, att hans konto varje månad fylls med ungefär den dubbla summan av lönen för just de undersköterskor, som han i det politiska beslutsfattandet nyligen har skärpt villkoren för – och då i kommunalt besparingssyfte!

Nu skall betonas, att Elin Peterssons arvoden under januari och februari var betydligt lägre än under mars. I januari fick hon 11 598 kronor och i februari 5 575 kronor. Å andra sidan hade det kommunpolitiska arbetet då inte kommit igång på allvar, varför ungmoderaten, som likt en raket har höjts till skyarna av partiets inre begränsade krets, lär ha många ekonomiskt tilltalande månader – och år om hon sitter hela mandatperioden – framför sig.

Hennes heltidsengagemang som politisk sekreterare i regionen med 35 000 kronor i månadslön har fått många M-medlemmar i Karlshamn, som åsidosattes vid fördelningen av uppdrag, att starkt reagera: varför skall Petersson också ha tunga uppdrag i kommunen, frågar de? Flera har även tagit upp desavoueringen av medlemmar från olika poster och vädrat sitt missnöje över att bara, som de säger, en trio valde och vrakade utan att anordna ett nomineringsmöte.

Moderatföreningen i Karlshamn har i dag, enligt partiombudsmannen, 138 medlemmar.

Bengt Olof Dike

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.