Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stänga akuten är inte en ekonomisk fråga

Nyheter • Publicerad 11 februari 2013

Med anledning av flera artiklar i Blekinge Läns Tidning under den gångna veckan, vill jag gärna bemöta ett antal felaktiga påståenden.

Men först vill jag understryka att stängningen av akutmottagningen i Karlshamn, kvälls- och nattetid, inte gjordes för att spara pengar. Huvudskälet var att trygga ett patientsäkert omhändertagande av hög kvalitet, dygnet runt, för alla blekingar. Detta med anledning av den kritik som Socialstyrelsen tidigare riktat mot landstinget Blekinge.

Annons

För närvarande pågår ett arbete med att göra en fullständig utvärdering av förändringen, men vi kan redan nu konstatera att flertalet av de slutsatser som dragits i artiklarna är felaktiga.

Det finns inga belägg för påståendet att förändringen lett till försämrad patientsäkerhet. Det har inte förekommit några anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria som skulle tyda på att patientsäkerheten i samband med akut omhändertagande har påverkats negativt.

Det stämmer att ambulansutryckningarna har ökat, men det beror inte på nattstängningen i Karlshamn, utan är en trend i hela landet. Det är självklart bekymmersamt att ambulanstillgängligheten har försämrats, men i och med att Blekingetrafiken får ett tydligare ansvar för liggande transporter från och med april, (transporter av patienter som inte är i ett sådant medicinskt tillstånd att de egentligen behöver åka ambulans), kan tid frigöras och tillgängligheten till ambulanserna eventuellt förbättras.

Väntetiderna på akutmottagningen i Karlskrona har ökat endast marginellt, trots att antalet patienter har ökat.

Antalet patienter som söker vård på akutmottagningen i Kristianstad har ökat i den omfattning vi räknade med, det vill säga mellan två och fyra patienter per dygn. Detta är således ingen överraskning för oss utan fanns med i planeringen.

Det saknas belägg för påståendet att stängningen skulle ha lett till ökade sjukskrivningar. Både på akutmottagningen i Karlskrona och på dagakutmottagningen i Karlshamn sjukskrivningarna minskat jämfört med föregående år.

Förändringen har totalt sett inte inneburit ökade kostnader för Blekingesjukhuset. Bland annat har kostnaderna för hyrläkare minskat rejält.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det underlag som togs fram inför beslutet, stämmer väl överens med de slutsatser vi hittills har dragit.

Bengt Wittesjö, förvaltningschef, Blekingesjukhuset

Svar till Bengt Wittesjö om akuten:

Annons

Det har tydligen undgått förvaltningschefen Bengt Wittesjö, att artikeln om nattstängningen av akuten i Karlshamn, på ett mycket tydligt sätt klargör att ”stängningen av akuten i Karlshamn inte gjordes av besparingsskäl, utan för att landstinget inte klarade Socialstyrelsens krav på kompetens med specialistläkare på kväller och nätter”.

BLT intervjuade landstingsråd Per-Ola Matsson, (S) och han bekräftade dels att det är ”mycket troligt” att nattstängningen har lett till ökade kostnader. Men BLT har aldrig påstått i artikeln att nattstängningen var ett sätt att spara pengar.

Övriga uppgifter i artikeln om en ökning av personalsjukskrivningar, ökade antal ambulanstransporter, händelser som utreds av Socialstyrelsen, samt ökade väntetider på akuten i Karlskrona och nästan en fördubbling av antal patienter som sedan september 2012 söker vård på Centralsjukhuset i Kristianstad, har hämtats direkt ur akutens egen verksamhetsberättelse.

Om det finns sakfel i BLT:s artikel, som Bengt Wittesjö hävdar, finns grunden till dessa i landstingets eget dokument.

Simone Hansen, journalist BLT

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons