Sjöström fick andra Bragdguldet

Blekingesport Artikeln publicerades
Sarah Sjöström.
Foto:Christine Olsson/TT
Sarah Sjöström.

Tre guld, ett silver och två världsrekord på VM.

Fyra världsrekord och totalseger i världscupen.

De osannolika framgångarna gjorde att Sarah Sjöström tog ett simtag in bland svensk idrotts största – som dubbel bragdmedaljör.

Bara 24 år gammal är den svenska simstjärnan tillsammans med Anja Pärson, Ingemar Stenmark och Björn Borg de enda som vunnit Bragdguldet två gånger individuellt. Sjöström fick svensk idrotts mest prestigefyllda pris även 2015.

För att tilldelas medaljen en andra gång ska man anses stå i särklass, och Sjöströms VM i Budapest i somras var också osannolikt bra.

Världens vassaste fjäril – hon vann både 50 och 100 meter fjäril för andra världsmästerskapet i rad – slog den här gången också till i frisim.

Hon fick nöja sig med silver på 100 meter frisim, men tog revansch på halva distansen.

Det var Sjöströms första VM-titel i långbana i det simsätt som hon fokuserat på efter OS-succén på 100 meter fjäril i Rio de Janeiro. Tillsammans med nye tränaren Johan Wallberg bytte hon frisimsteknik och framgångarna kom oväntat fort efter bara några månader.

Hon satte dessutom världsrekord på bägge frisimsdistanserna.

Efter sin guldtrippel i Budapest har utmärkelserna haglat över Sjöström. Hon utsågs i förra veckan två gånger om till världens bästa kvinnliga simmare 2017 – först av den amerikanska simtidningen Swimming World Magazine och sedan av det Internationella simförbundet Fina.

I förra månaden utnämndes hon också till Europas bästa kvinnliga idrottare av de nationella olympiska förbundens sammanslutning Anoc.

Och genom ännu ett Bragdguld skriver 24-åringen in sig bland svensk idrotts största genom tiderna.