Tredje gången gillt – då tog Bydinger första guldet

Karlsnäs Artikeln publicerades
Stefan Ulmestål (37) drar klungan över backkrönet strax före varvningen. Bakom honom jagar Stefan Karlsson (36) och den slutliga vinnaren i herrarnas 15 km klassiska lopp Joakim Bydinger (38).
Foto:Lena Ehring
Stefan Ulmestål (37) drar klungan över backkrönet strax före varvningen. Bakom honom jagar Stefan Karlsson (36) och den slutliga vinnaren i herrarnas 15 km klassiska lopp Joakim Bydinger (38).

Två gånger fick tävlingen skjutas fram så det fick bli tredje gången gillt.

39 åkare ställde sig på startlinjen i årets första DM-tävling i längdskidor.

– Förhoppningsvis kan vi köra fler tävlingar. Vi har ett DM-program, men det revideras ju efter vädret, säger Meta Steinbach Olsson.

Det är inte särskilt lätt att vara skidentusiast i Blekinge och att vara DM-arrangör kräver både tålamod och hårt arbete. Den 14 januari var det tänkt att gårdagens lopp över 15 km (herrar) och 10 km (damer) skulle ha körts. Men den milda vintern gjorde att Ronneby OK då bara kunnat transportera ut konstsnö till en 400 meter lång slinga på Karlsnäs. En vecka senare hade den växt till 1,2 kilometer, men då lockade världscuptävlingarna i Ulricehamn i sin tur i väg stora delar av startfältet så i stället bestämdes DM-premiären till i går kväll.

– Vi har ett gäng entusiaster här som får det att fungera, säger Ronneby OK-löparen Steinbach Olsson som även sitter med i Blekinge Skidförbunds organisation och som också var först i mål i damklassen.

– Hur många medaljer jag har? Ja du, ett trettiotal är det nog.

I herrklassen blev det tronskifte på förstaplatsen när Joakim Bydinger tog sitt och Sölvesborgs CSK:s första DM-guld.

– Kul, men jag hade lite tur med startordningen och fick gå ut bakom både Stefan Ulmestål och Stefan Karlsson. Vi blev en trio där.

Segerrycket satte Bydinger in i backen på det näst sista av de tolv varven.

– Jag hade klister under skidorna och det gav mig en fördel. När Ulmestål fick staka sig fram kunde jag springa upp på skidorna, säger 52-årige Bydinger som snart ställer sig på startlinjen i Sälen för sitt tolfte Vasalopp.

– Målet är att hålla mig kvar i det andra startledet.

Blekinge Skidförbund hoppas kunna genomföra ytterligare DM-tävlingar den här vintern. Tillåter vädrets makter så arrangerar Karlskrona SOK 20 respektive 30 km i Rödeby första helgen i februari.

Och i Karlsnäs hoppas Ronneby OK kunna förlänga skidspåret ytterligare 500 meter till Elljusloppet och Karlsnäsloppet längre fram.