Tävlande tvillingar toppade i fejden

Skillingsmåla Artikeln publicerades
Tvillingarna Ellinor och Josefin Tjernlund bjöd på en spännande uppgörelse dem emellan när Dackefejdens medeldistans avgjordes.
Foto:Ola Karlman
Tvillingarna Ellinor och Josefin Tjernlund bjöd på en spännande uppgörelse dem emellan när Dackefejdens medeldistans avgjordes.

De kom hem, sågs och bjöd på en stenhård fajt dem emellan.

Tvillingsystrarna Josefin och Ellinor Tjernlund satte varsitt närmast felfritt lopp och lämnade övriga konkurrenter långt bakom sig i Dackefejden.

– Vårt mål var att ta en dubbelseger, säger Josefin Tjernlund som segrade i Dackefejdens medeldistans med endast 13 sekunders marginal till syrran på andraplatsen.

Det har gått drygt 1,5 år sedan systrarna Tjernlund lämnade Olofströmsklubben OK Vilse 87 till förmån för OK Tisaren.

– Det har blivit jättebra, framförallt för att det är så många i klubben som elitsatsar, säger Ellinor.

Klubbytet har gett dem möjligheter att nå framgångar i stafetter.

– Och vi får bra sparring på lägren, säger Josefin.

När Karlskrona SOK under den gångna helgen arrangerade såväl Götalandsmästerskapen som Dackefejden blev det tillfälle till ett sällsynt gästspel på blekingsk tävlingsmark.

– Det är gemytligt att komma hem och springa de mindre tävlingarna, men det händer inte så ofta då vi mest är hemma på sommaren och vid jul, säger Josefin.

– Man saknar de här skogarna ibland, säger Ellinor.

De båda tjejerna bor dock inte i Närke där deras klubb hör hemma.

– Det är många som frågar om det, men det är ganska vanligt i vår sport att man bor på ett ställe men tävlar för en klubb på annan ort, säger Josefin som bor och studerar i Göteborg.

Ellinor, som bor och jobbar i Norrköping, satsar ambitiöst för att nå mål som topp 10–placeringar på SM och så småningom kunna göra drömmen om landslaget till verklighet. Josefin har redan provat på hur det känns att springa mästerskap i blågul dräkt då hon deltog på förra årets EM som avgjordes i Tjeckien.

– Man känner sig väldigt liten där men det är väldigt nyttigt, på den nivån gäller det att få till bra prestationer, säger Josefin.

Att alltid vilja vinna är en egenskap som ofta utmärker elitidrottare och nog märktes det på Ellinor att hon inte var helt nöjd när Blekingesports reporter kort efter målgång upplyste henne om tvillingsysterns tid och det visade sig att den var 13 sekunder snabbare än hennes egen.

– På slutet fanns det ett grönområde där det var svårt att ta sig fram, men banan var fin, säger Ellinor.

En annan som glänste under helgen var Anton Johansson, OK Orion, som segrade på såväl lång- som medeldistansen.