Därför saknades Mjällbys skyttekung

HÄLLEVIK Artikeln publicerades
Mamudo Moro fanns inte med i 2–2-matchen mot Husqvarna. Nu visar det sig att det berodde på att det finns oklarheter runt Moros arbetstillstånd och att Mjällby AIF därför inte vågade chansa med Moro i laget av rädsla för att förlora eventuella poäng.
Foto:Jonas Gustafsson
Mamudo Moro fanns inte med i 2–2-matchen mot Husqvarna. Nu visar det sig att det berodde på att det finns oklarheter runt Moros arbetstillstånd och att Mjällby AIF därför inte vågade chansa med Moro i laget av rädsla för att förlora eventuella poäng.

Mamudo Moro fanns inte med i Mjällby AIF:s match mot Husqvarna i helgen.

Orsaken är problem med arbetstillståndet.

Mjällby AIF har under en tid haft diskussioner med Migrationsverket om en förnyelse av Moros arbetstillstånd. Innan helgen ställdes allt på sin spets.

– Vi vågade inte chansa med att ta ut Moro i truppen av rädsla för att vi skulle förlora eventuella poäng om det visar sig att det är problem med arbetstillståndet, säger Mjällby AIF:s ordförande Magnus Emeus.

Moro, som kommer från Ghana, har BW90 som sin första förening i Sverige. I mars 2016 värvade Mjällby AIF Moro från IFK Hässleholm i division 2.

Enligt Transfermarkt.com förlängde Mjällby AIF och Mamudo Moro kontraktet i november 2016 så att det gäller till den 31 december 2018.

I Mjällby AIF har Moro utvecklats till en av lagets främsta och viktigaste spelare. Innan Husqvarnamatchen hade Moro gjort tolv mål och sex assist, viket innebär att han har varit involverad i 18 av Mjällbys 45 mål i division 1.

För Mjällby AIF är det ett sportsligt hårt slag att behöva undvara Moro när en kvalplats till superettan står på spel.

– Vi hävdar att vi har gjort vad vi har kunnat för att lösa frågan. Vi har till och med kopplat in en advokat. Advokaten menar att vi har gjort alla rätt, men Migrationsverket säger en annan sak, vi en annan och där står vi i dag.

När ett arbetstillstånd ska förnyas finns det enligt Emeus ett antal kriterier som ska uppfyllas.

– Man kan väl bara konstatera att det är svårare att få arbetstillstånd i dag jämfört med för några år sedan och det gäller inte bara inom idrott. Jag kan rent allmänt tycka att folk riskerar att få lämna Sverige av både oklara och obegripliga anledningar. Det är olyckligt att det blivit så här, inte minst för Moros skull, men vi jobbar för att lösa frågan.

För Moro personligen är det ett ännu hårdare slag eftersom han i ett värsta scenario tvingas lämna Sverige.

– Får han inte förlängt arbetstillstånd är ju risken den, säger Emeus.