Nanna historisk efter tre JSM-guld

Stockholm Artikeln publicerades
Nanna Carleke.
Foto:Privat
Nanna Carleke.

Hon avslutade juniortiden i stor stil.

Nu väntar snart en ännu hårdare satsning.

– Kanske åker jag utomlands eller flyttar till en annan stad i Sverige, säger Nanna Carleke.

När Carlskrona SK-talangen smällde in matchbollen mot Sara Månberg, Enskede, i SM-finalen betydde det två saker:

• Nanna Carlekes tredje raka guld i U19-klassen och hennes sjätte SM-guld om man räknar in titlarna från U15 och U17 också.

• Att hon dessutom skrev ett stycke historia genom att bli bara den fjärde spelaren genom tiderna i Sverige att svara för den bedriften.

– Just det här med chansen till tre raka guld gjorde tävlingen extra nervös för min del. Jag har tänkt en hel del på det, säger hon.

Om två månader fyller Nanna Carleke 19 år och lämnar därmed juniortiden bakom sig. Förbundskaptenen hade gärna sett att födelsedagen infallit någon månad senare för nu missar Carleke junior-EM i april.

Klivet ut bland seniorerna har Nanna Carleke redan tagit. Efter flera fina GP-tävlingar, inte minst under förra hösten, har hon tagit sig in under 200-strecket på världsrankingen.

Och snart påbörjar Karlskronaspelaren en ännu hårdare satsning på sin sport.

– Jag går sista terminen på gymnasiet nu och när jag har tagit studenten vill jag på något sätt skaffa mig utrymme att träna ännu mer.

Kanske blir det en flytt utomlands, kanske håller sig Carleke inom Sverige.

– Jag har bra sparring här hemma, men för variationens skull hade det varit kul att flytta någonstans där det finns bra tjejer att träna mot. Malmö kan vara ett alternativ, säger Nanna Carleke.

Finalen mot Sara Månberg började tufft. Första gamet föll Carleke i efter förlängning med 10–12 och 17-åriga Månberg pressade sedan livet ur Carleke även i det andra.

– Hon spelade som i trance i första och fortsatte att stressa mig i det andra.

Vändpunkten blev den långa bollen vid ställningen 10–9 till Carleke i det andra gamet.

– Jag hann tänka en hel del under den bollen...

Men Carleke vann den och gamet med 11–9 och sedan var det defilering mot det tredje raka guldet med 11–0 och 11–5 i tredje och fjärde game.

För CSK:s två andra deltagare blev det en femteplats i U19 för Joel Svensson och en sjundeplats i U13 för Hanna Svensson.